Underbart goda, lättbakade rågsiktsfrukostrutor! Degen kan kalljäsa i kylen över natten och gräddas direkt när man vaknar. Antingen låter man degen jäsa i bunken och så bakar man ut dem från punkt 2 på morgonen. Eller så låter man degen jäsa i formar eller på plåtar i kylen och gräddar direkt när man vaknar. Båda sätten går lika bra.
Här hittar du fler goda, lättbakade bröd – klicka här för recept!
Rågsiktsfrukostrutor
16–18 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, smält
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
14–15 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela degen i två bitar.
3. Tryck ut degen i var sin form, ca 28 x 34 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (vänta med den ena degen i ca 20 min så den inte blir överjäst). Det går också bra att trycka ut degen på var sin ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
4. Strö lite mjöl över degen. Dela den i rutor, 8 eller 9 st, med en degskrapa eller kniv. Nagga degen med en gaffel.
5. Grädda en form i taget, längst ner i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.