Saffranslimpa – en supersaftig, läcker, god limpa med härlig saffranssmak. Saffran i brödet är verkligen gott! Om du endast vill baka en limpa så gör du en halv sats deg och bakar ut i en limpform.
Tips! 2 dl vetemjöl kan bytas ut mot grahamsmjöl om man vill ha mer fibrer i brödet.
Här finns recept på massor av supergoda saffransbakverk – klicka här!
Baka julens godaste kavring – klicka här för recept!
Saffranslimpa
2 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
½ g saffran (1 påse)
2 tsk salt
3 msk rapsolja
ca 15 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg. Knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i två delar. Forma dem till limpor och lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.
4. Strö över lite vetemjöl och skär sneda snitt i ytan med en vass kniv. Låt limpan jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda i ytterligare ca 35 min. Ta upp limporna i formarna efter gräddningen och låt dem svalna.
Hej Linda!
Jag går en bageriutbildning och där bakade jag ditt saffransbröd. Det blev superpopulärt så att bagaren till och med tog in det i sitt utbud av recept! Kul va´! Bakar ju själv brödet varje år, har blivit som en tradition. 🙂
Ååååå vad roligt! Tack för att du berättade 🙂