Gudomligt goda, saftiga, härliga saffransbullar fyllda med vaniljsmörkräm.
Smörkrämsfyllda saffransbullar
Ca 30 st
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl
Dekorering
1 ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Blanda ihop smör, strösocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i 30–60 min.
2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Dela degen i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i bullformar (aluminium eller papper) ställda på en plåt.
4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på ett galler.
7. Pudra florsocker över bullarna före servering.
De absolut godaste saffransbullarna