Gräddig, ljuvligt god potatisgratäng. En riktigt läcker potatisgratäng som slår det mesta och håller sig god i kylen i flera dagar.
Tips! Gör det läckraste, godaste vitlökssmöret till kycklingen eller köttet – klicka här för recept!
Tips! Stekt avokado är ljuvligt gott till potatisgratäng – klicka här för recept!
Potatisgratäng
1 stor ugnsform
1–1 ½ kg potatis
1 stor gul lök (eller 2 mindre)
2 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde (eller 3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk)
salt
svartpeppar eller vitpeppar
200 g riven ost
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisarna och skär dem i tunna skivor, ca 4 mm tunna.
2. Hacka löken fint.
3. Varma potatis och lök i en ugnsfast form. Salta och peppra.
4. Pressa vitlöken i vispgrädden och häll den över potatisen. Strö sist över riven ost.
5. Grädda gratängen längst ner i ugnen i 45–50 min till potatisen är mjuk och krämig. Lägg på ugnsfolié efter halva tiden om den får för mycket färg.