Ballerinakakor
Ca 22 st
200 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 ½ msk kakao
Fyllning
100 g nougat
100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda smör och socker med en slev. Tillsätt ägg och mjöl och rör snabbt ihop allt till en smidig deg. Knåda inte degen för länge för då kan kakorna bli hårda eller sega.
2. Dela degen på mitten och knåda in kakao i den ena deghalvan.
3. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader.
4. Kavla ut degarna på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar, 6–7 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett litet hål i mitten på de ljusa rundlarna, till exempel med en äppelurkärnare.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem kallna på galler.
6. Smält nougaten och chokladen över vattenbad. Låt blandningen svalna, men inte stelna.
7. Bred ett lager av fyllningen på de bruna bottnarna och sätt ihop dem med en ljus kaka. Tryck till lite så att en del av fyllningen trycks upp i hålet. Ställ kakorna en stund i kylen så att fyllningen stelnar. Förvara dem i en burk med lock i rumstemperatur.
Tips! Baka spröda, superläckra, goda syltkakor – klicka här för recept!