Sommarens godaste mat – hemgjord hamburgare!
Tips! Baka supersaftiga, goda hamburgerbröd till burgaren – klicka här för recept!
Godaste tillbehören:
Hemgjord guacamole – klicka här för recept!
Klyftpotatis med flingsalt – klicka här för recept!
Majsröra – klicka här för recept!
Ajvar relish – klicka här för recept!
Tzatziki – klicka här för recept!
Hamburgare
500 g köttfärs eller högrevsfärs
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Färsen ska inte bearbetas för mycket. Blanda försiktigt ner salt och peppar i färsen.
2. Forma försiktigt runda biffar av färsen. Det är viktigt att vara lätt på handen och inte knåda färsen för att burgaren ska bli så saftig och bra i konsistensen som möjligt.
3. Värm upp en stekpanna eller sätt igång grillen. Stek eller grilla burgaren på båda sidor. Använd ev. lite fett i stekpannan, men enligt Johan Jureskog räcker det ofta med det egna fettet och saften från hamburgaren.
Enligt kocken Johan Jureskog ger saften i köttfärsen en karamelliserad yta och han förespråkar att man steker hamburgaren för bästa, smak, saftighet och konsistens eftersom saft, fett och viss smak annars droppar rakt ner i grillen. Medan andra kockar förespråkar grillning för att det ger en härlig, rök smak.
Personligen tycker jag båda varianterna har sin charm och smak. Att grilla hamburgare utomhus är en upplevelse i sig som jag gärna upplever, även om en viss de av smaken hamnar rakt ner i grillkolen.