Tips! Baka en mycket enkel äppelkaka som är galet god – klicka här för recept!
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Tips! Du kan blanda ner ½ dl hackad sötmandel eller hasselnötter i smuldegen i den lilla bunken. Det är knaprigt och gott!
En mycket lättbakad äppelkaka med en saftig botten och ett smuligt täcke. Både botten och täcket ovanpå görs av samma deg vilket är mycket smidigt och enkelt.
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här), Facebook (klicka här)
Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!
Tips! Gör en drömgod hemgjord vaniljvisp – recept klicka här!
Äppelkaka med smultäcke
Ca 12 bitar
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl mjölk
(½ dl hackad sötmandel eller hasselnötter) frivilligt i den lilla bunken
Fyllning
3 normalstora äpplen
1 tsk malen kanel
1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas)
½ msk strösocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och blanda ihop allt till en smuldeg.
2. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en mindre skål (detta ska strös över kakan).
3. Tillsätt vaniljsocker, ägg och mjölk i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
5. Skala och riv äpplena. Lägg de rivna äpplena på smeten i formen. Pudra över kanel och ev. kardemumma.
6. Strö över smuldegen från den lilla bunken.
8. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–43 min. Låt den svalna i formen innan du skär den i bitar med en kniv. Servera gärna med vaniljsås eller vispgrädde eller ät den i bitar som den är. Tips! Gör en drömgod hemgjord vaniljvisp – recept klicka här!
Tips! Baka snabba äppelmosbullar – klicka här för recept!
Inte skivade äpplen, på bilden är det rivet äpple, eller hur?
Det stämmer att de ska vara rivna, receptet är uppdaterat.
Äpplena ser rivna ut på bilden, i texten står det både skivade och rivna, hur ska du ha det.
Tack för info. Det stämmer att äpplena ska vara rivna. Receptet är uppdaterat.
Ska bakpulvret vara i smuldegen? Blev osäker och tänkte det skulle vara tvärtom. Vaniljsocker i smuldegen och bakpulvret i smeten! 🤔
Ja, receptet stämmer. 🙂
Receptet stämmer. 🙂
Går den att frysa?
Ja, det går bra. Med vänlig hälsning Linda
Jag körde skivade äpplen i alla fall, det blev superbra