Pain Riche bakas av vitt mjöl och bakades i Frankrike rean i slutet av 1800-talet. Det finns uppgifter om att det bakades i Sverige på 1930-talet, men under andra världskriget blev det brist på vetemjöl och brödet bakades sedan inte på många år. Men ett antal år senare återupptogs bakande av brödet med det luftiga, mjuka innanmätet och knapriga skorpan. Vad jag vet är Pain Riche och Baguette samma sorts bröd…
Pain Riche
4 st
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–14 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut dem till avlånga bröd, ca 35 cm långa, på ett mjölat bakbord. Lägg brödlängderna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl.
4. Skär några sneda snitt i ytan på bröden med en vass kniv.
5. Låt bröden jäsa under bakduk i 25–30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Ugnsvärmen kan variera i olika ugnar. Låt bröden svalna på ett galler utan bakduk för att behålla den knapriga skorpan.