Klicka till mitt goda, väl beprövade knäckrecept – här!
Klicka till min recept på ljuvligt god
Koka knäcken och kolan i rätt temperatur
Ju längre knäcken (eller kolan) kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den svalnar. Det kan kännas som att temperaturen stiger väldigt långsamt till en början, men håll koll på termometern när den börjar närma sig 115 grader, efter det kan temperaturen nämligen stiga fort.
122 grader Knäcken/kolanblir ganska mjuk.
125 grader Knäcken/kolan blir seg utan hård yta.
126–130 grader Knäcken/kolan blir segare och lite hård i konsistensen.
130–145 grader Det blir hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
150–160 grader Knäcken/kolan blir lika hård som karameller.
det blir säkert dunderbra