Jordgubbstårta/Marängtårta. Frasiga marängbottnar fyllda med krämig citronfyllning och rikligt med vispgrädde, jordgubbar och smält choklad. En galet god tårta som passar alla kalas och högtider!
Titta på steg-för-stegfilm hur man bakar tårtan – klicka här!
Jordgubbstårta/Marängtårta
Tips! Tillsätt 3 dl Rice Crisp-flingor i marängsmeten innan du brer ut dem på ugnsplåten. Supergott och krispigt!
Botten
4 äggvitor
3 dl strösocker
Fyllning
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör
skal och saft av 1 citron (1 citron motsvarar 2 msk saft)
Garnering
5 dl vispgrädde
jordgubbar
citronmeliss
3 chokladbitar, smälta
Tips! Baka en mjuk, supersaftig jordgubbskaka – klicka här för film & recept!
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner strösockret, lite i taget. (Rör försiktigt ner flingorna.)
2. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper, ca 30x40 cm.
3. Grädda marängbottnen längst ner i ugnen i 60–70 min, tills den släpper från pappret. Låt den svalna.
4. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en kastrull och låt puttra under omrörning till en tjock kräm på låg värme. Var försiktigt så den inte bränner fast. Låt den svalna.
5. Dela marängbottnen i två lika stora delar med en vass kniv. Bred ut krämen på den ena maränghalvan och lägg den andra halvan ovanpå.
6. Garnering: Vispa grädden fluffig och bred ut hälften på toppen. Spritsa resten som en ram runt tårtan.
7. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg dem i mitten på tårtan.
8. Smält chokladen och ringla den över grädden och jordgubbarna. Garnera ev. med citronmelissblad.
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!