Lättbakad limpa som jäser i ugnen. En rustik limpa som jäser i ugnen, medan den värms upp. Brödet kräver en liten arbetsinsats och är ljuvligt god. Den har ett frasigt skal och ett mjukt, saftigt innanmäte.
Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!
Lättbakad limpa som jäser i ugnen
1 st
25 g jäst
4 dl mjölk eller vatten, fingervarm
½ dl mörk eller ljus sirap
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl (eller 9 dl vetemjöl eller rågsikt)
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt lite i taget. Blanda ihop allt till en deg.
2. Forma degen till en limpa. Rulla den i mjöl. Strö över lite vetemjöl.
3. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper. Skär sneda snitt i degen med en vass kniv och låt den vila i 15 minuter innan du sätter in den i ugnen.
4. Sätt in brödet mitt i ugnen i en kall ugn. Sätt temperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar. Låt limpan stå i ugnen i ca 50 min. Låt det kallna på ett galler innan du skär brödet i skivor.
Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!