PULL APART BREAD I USA kallas den här vetelängden för pull apart bread, dra isär-bröd på svenska. Den blir oerhört saftig och gräddas i en limpform. Superläcker, kul variant av en kanellängd. Och den blir extra saftig när den gräddas på detta sätt i en limpform!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!
Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här!
Pull Apart Bread / kanellängd
Ca 12 bitar
25 g jäst
2 dl mjölk, ljummen
1/2 tsk salt
3/4 dl strösocker
1 ägg
50 g smör, rumsvarmt
5–7 dl vetemjöl
Fyllning
25 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
2 tsk mald kanel
Garnering
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
4. Kavla ut degen till en rektangel, ½–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord.
5. Bred ut smöret på degen och strö över socker och kanel. Dela degen i sex lika breda remsor från långsidan.
6. Lägg remsorna jämnt ovanpå varandra.
7. Nu har du en längd bestående av sex degremsor ovanpå varandra. Dela denna längd i 6 lika stora bitar.
8. Lägg högarna med bitar på tvären i en limpform, ca 1 ½ liter, smord eller med bakplåtspapper. Fördela dem jämnt i formen så det inte blir tomt i ena ändan. Om bitarna säckar ihop lite så reser de sig igen under jäsningen.
9. Pensla längden med ägg och strö över pärlsocker. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Sänk värmen till 180 grader direkt när du sätter in längden i ugnen. Grädda den längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt längden svalna innan du skär den i bitar.