Bloggar Lindas Bakskola Lindas bullar Lindas jul Lindas saffran

Sockrade lussebullar

402 röster

Reklam för Ankarsrum 
Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!

Fluffiga, saftiga saffransbullar med knastrande strösocker eller pärlsocker på toppen. Lussebullarna blir så mycket godare med knastrande socker ovanpå! Ett riktigt toppenrecept som varmt rekommenderas! Gillar du strösocker eller pärlsocker bäst? Testa båda delarna så får du avgöra själv.

Degen har jag knådat i min Ankarsrum assistent. En suverän bakmaskin som gör bullbaket mycket enklare. Den är stark som en björn; knådar och gör grovjobbet och så kan jag ägna mig åt det kreativa: baka ut lussebullarna! 

SOCKRADE LUSSEBULLAR

Ca 25–30. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Garnering
smör, smält
1 ägg
strösocker
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i bunken på din Ankarsrum Assistent. Tillsätt mjölk och sätt igång maskinen på låg hastighet. Tillsätt saffran, smör, strösocker, ägg, salt, kardemummakärnor och vetemjöl, lite i taget. Kör maskinen på låg hastighet i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Degens konsistens ska vara smidig, inte för lös och inte för stabbig. Strö lite vetemjöl över degen, sätt på jäslocket och låt degen jäsa i ca 45 minuter.

2. Forma degen till lussekatter, valfri storlek.

3. Lägg lussebullarna på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ev. russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Strösocker: grädda bullarna som de är (utan något ovanpå). Pensla bullarna med smält smör när de tagits ut ur ugnen och svalnat. Strö över rikligt med strösocker. Låt dem svalna.

Pärlsocker: Pensla bullarna med uppvispat ägg innan gräddning. Strö över pärlsocker.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–10 min (beroende på storlek). De är klara när du fått en ljus brun färg på ytan. Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.

Tips! Frys in de bullar som inte äts direkt för då är de fortfarande färska och goda när man tinar dem. Om du vill ha strösocker på bullarna kan man vänta med att garnera dem med smör och strösocker tills de tagits fram ur frysen.

Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!

lussebullar1 (kopia)
Rulla ut små längder av degen och forma dem till lussekatter.

Många tycker det är krångligt att göra egen deg som ska knådas och jäsa. Men inte när man har världens bästa assistent som gör hela jobbet; Ankarsrum! Inget kladd och Ankarsrum gör hela jobbet; blandar, knådar och degen jäser effektivt under jäslocket i bunken.

Medan degen jäser går jag ut med hunden, jobbar med datorn, dammsuger huset eller åker och handlar. Det gör inget om den jäser lite längre i bunken vad som står receptet. Dock är det viktigt att jäsningen på plåten sker enligt tidsangivelsen i receptet. Degen kan också kalljäsa i kylskåpet i 6–10 timmar.

Ni missar väl inte att Ankarsrum är stolt huvudsponsor till Hela Sverigebakar i TV4. Programmet visas varje onsdag kl 21:00. Där får ni inspiration hur assistenten kan användas!

Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Saffranskärleksmums

Ofta bakar man Saffranskärleksmums i en långpanna, men jag har bakat den i en rund, vanlig form och det går alldeles utmärkt och den är sååå himla god!!! Saffranskakan är supersaftig och den är täckt med en ljuvlig glasyr och kokos! Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här! TIPS! Följ gärna …

9

Saffranskärleksmums

LJUVLIG GOD SAFFRANSKAKA Den här kakan är oerhört saftig & god. Den sötsura citronglasyren är en fantastisk kombination till saffranskryddan, men man kan göra glasyren utan citron och blanda med vatten istället. TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på INSTAGRAM – KLICKA HÄR (så får du alla mina recept) Saffranskärleksmums Ca 20 bitar 3 ägg2 ½ dl strösocker1 påse saffran, …

0

Dumlecrisp

Dumlecrisp som är underbart goda! Choklad, Rice Krispies och Dumle i en och samma kaka – såååå galet gott! Förvara dem i kylen så är de allra godast! TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde! Dumlecrisp 200 g choklad, smält (ljus eller mörk)10 st Dumlekolor4 dl Rice Krispies …

1

Chokladcrisp

Chokladcrisp Ett busenkelt julgodis (eller påskgodis) som bara innehåller 2 ingredienser. De krispiga flingorna ihop med chokladen blir verkligen magiskt gott! Tips! Följ Lindas bakskola NYTTIGA RECEPT konto på Instagram – klicka här! Chokladcrisp 100 g choklad2 dl Rice Krispies (eller andra krispiga flingor) GÖR SÅ HÄR 1. Smält chokladen i en skål över vattenbad. 2. …

0

Saffranskladdkaka med pepparkakstäcke

Saffranskladdkaka + pepparkaka – allt i ett. Saffran och pepparkaka är smaker som passar perfekt ihop. Jag fick en idé i mitt huvud att göra denna kladdkaka – och den blev såååå god! Helt perfekt! En ny variant av kladdkaka som jag aldrig sett förut. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya …

0

Pepparkakssnittar

Pepparkakssnittar är en av julens allra godaste småkakor. De är frasiga i kanterna och lite sega i mitten. Såååå goda! Och de är lätta att göra! Kolla på steg-för-stegbilderna nedan. Pepparkakssnittar Ca 50 st 1 tsk pepparkakskrydda1 tsk vatten100 g smör, rumsvarmt1 dl strösocker1 tsk bakpulver2 msk ljus sirap2 1/2 dl vetemjöl Garnering3 msk pärlsocker …

1

Banoffepaj

Banoffepaj – en dessert som är en given succé! Chokladkola, smulig botten, banan och fluffig vispgrädde. En fantastisk kombination av godsaker. Banoffepaj 14–16 portioner Botten1 paket digestivekex 400 g175 g smör, smält Fyllning2 burkar karamelliserad mjölk*, 397 g styck100 g mörk choklad3 bananer5 dl vispgrädde Garnering25 g mörk eller ljus choklad eller 1 Daim, hackad GÖR …

0

Saffranssnittar

RECEPT SAFFRANSSNITTAR – klicka till Fredriks fikas recept här! Spröda och segmjuka saffranssnittar – spröda och knapriga i kanterna och lite härligt segmjuka i mitten! Underbara saffranssnittar som ni kommer älska! Det är också gått att strö över lite flingsalt på kakorna. Gör det på en av längderna. Receptet har jag fått från Fredriks fika. Saffranssnittar 1 …

0

Pepparkakssticks

Pepparkakssticks är lätt att göra, det går fort att baka ut dem jämfört med pepparkaksfigurer. De ät trevligt att servera dem i ett glas. Avnjut pepparkakssticksen med en bit ädelost eller ringla över vit choklad som får stelna på kakorna. TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde! …

0

Pollykladdkaka

Pollykladdkaka – en riktigt lyxig godiskladdkaka som passar lika bra som dessert, till fikat och som tårta på ett kalas. Servera gärna med vispgrädde eller glass. TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här)  Tips! Baka en ljuvligt god citronkladdkaka – klicka här för recept! POLLYKLADDKAKA  Ca 12 bitar 150 g smör3 dl strösocker3 ägg (läs* …

0

Lindas julbak – julens bästa julbakbok

REKLAM FÖR LINDAS JULBAK Jag är så stolt och glad över hur bra min bok LINDAS JULBAK är! Jag har gjort en bok precis så som jag vill ha en julbakabok med de bästa julrecepten! Alla recept har steg-för-stegbilder som visar hur man bakar!En Innehåller de allra bästa julrecepten (läs under bilden)! BESTÄLL MIN BOK …

0

Vörtlimpa

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) Julens godaste vörtlimpa. Jag har bakat en ljuvligt god, klassisk vörtlimpa och jag rekommenderar er verkligen att baka detta bröd. Det är underbart gott! Vörtlimpa recept 2 st limpor  1 pkt jäst, 50 g1 mörk lättöl eller porter (33 cl) (kall eller rumsvarm går lika bra)1 julmust (33 cl)100 …

0
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x