RECEPT – POLARKAKOR Hembakta, mjuka, runda brödkakor som är ljuvligt goda! Polarkakor är ett populärt köpebröd, men min hembakta variant är ännu godare!
Tips! Frys in bröden samma dag de bakas och ta fram och tina dem när du ska äta. Då smakar de som nybakta hela tiden. Ljust bröd blir snabbt torrt och kompakt om de ligger framme för länge.
POLARKAKOR
ca 14 st stora eller 20 st mindre
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
¾ dl ljus sirap
2 tsk salt
14–15 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min.
2. Dela degen i ca 14 lika stora bitar. Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord. Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel. Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster. Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kavlen.
3. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 min eller tills de får lagom gyllene färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Det ska vi prova 👍🤗