Enkelt bondbröd
2 st 50 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 msk olivolja eller rapsolja 2 tsk salt 3 dl rågsikt ca 9 dl vetemjöl GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. 2. Dela degen i två bitar. Forma dem till släta bollar. 3. Lägg degbollarna i två mjölade jäskorgar eller i två runda, mjölade skålar/durkslag (så håller den formen bättre när den gräddas. Mjöla kanterna på skålen ordentligt så degen inte fastnar (läs tipset ovan). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. 4. Sätt in en värmetålig skål med 3 dl vatten i botten på ugnen. Sätt ugnen på 250 grader. 5. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. 6. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter. [caption id="attachment_57205" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption] [caption id="attachment_57206" align="" width="860"] 2. Dela degen i två bitar. Forma dem till släta bollar.[/caption] [caption id="attachment_57207" align="" width="860"] 3. Lägg degbollarna i två mjölade jäskorgar eller i två runda, mjölade skålar/durkslag (så håller den formen bättre när den gräddas. Mjöla kanterna på skålen ordentligt så degen inte fastnar (läs tipset ovan). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.[/caption] [caption id="attachment_57208" align="" width="860"] 4. Sätt in en värmetålig skål med 3 dl vatten i botten på ugnen. Sätt ugnen på 250 grader.5. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper.[/caption] [caption id="attachment_57209" align="" width="860"] 6. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter.[/caption]