Bloggar Lindas Bakskola Lindas limpor Lindas matbröd Okategoriserade

Enkelt bondbröd

bondbröd7 bondbröd6 ENKELT BONDBRÖD Just nu går jag en fristående kurs i matlagning som ingår i en riktig kockutbildning. Jag gör det för att få inspiration, lära mig nya saker och för att det är så himla kul. Det här supergoda, härliga bondbrödet bakade vi i dag. Supergott och mycket enkelt att lyckas med! Om man inte har rågsikt hemma kan man byta ut det med rågmjöl eller bara använda vetemjöl. Tips! Det finns speciella jäskorgar som man lägger degen i under andra jäsningen för att den ska hålla sig rund. Man behöver absolut inte ha en jäskorg, det går lika bra med en rund skål eller ett durkslag. Om det är svårt att mjöla kanterna på skålan för att mjölet glider ner i botten så kan man lägga en ren kökshandduk i bunken och strö mjöl på handduken. Tips! Rågsikten kan bytas ut mot endast vetemjöl i degen eller grahamsmjöl eller fint rågmjöl om man vill ha mer fibrer i brödet. TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Enkelt bondbröd

2 st 50 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 2 msk olivolja eller rapsolja 2 tsk salt 3 dl rågsikt ca 9 dl vetemjöl GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. 2. Dela degen i två bitar. Forma dem till släta bollar. 3. Lägg degbollarna i två mjölade jäskorgar eller i två runda, mjölade skålar/durkslag (så håller den formen bättre när den gräddas. Mjöla kanterna på skålen ordentligt så degen inte fastnar (läs tipset ovan). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. 4. Sätt in en värmetålig skål med 3 dl vatten i botten på ugnen. Sätt ugnen på 250 grader. 5. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. 6. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter. [caption id="attachment_57205" align="" width="860"]1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption] [caption id="attachment_57206" align="" width="860"]2. Dela degen i två bitar. Forma dem till släta bollar. 2. Dela degen i två bitar. Forma dem till släta bollar.[/caption] [caption id="attachment_57207" align="" width="860"]3. Lägg degbollarna i två mjölade jäskorgar eller i två runda, mjölade skålar/durkslag (så håller den formen bättre när den gräddas. Mjöla kanterna på skålen ordentligt så degen inte fastnar (läs tipset ovan). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. 3. Lägg degbollarna i två mjölade jäskorgar eller i två runda, mjölade skålar/durkslag (så håller den formen bättre när den gräddas. Mjöla kanterna på skålen ordentligt så degen inte fastnar (läs tipset ovan). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.[/caption] [caption id="attachment_57208" align="" width="860"]4. Sätt in en värmetålig skål med 3 dl vatten i botten på ugnen. Sätt ugnen på 250 grader. 5. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper. 4. Sätt in en värmetålig skål med 3 dl vatten i botten på ugnen. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Stjälp upp bröden på en plåt med bakplåtspapper.[/caption] [caption id="attachment_57209" align="" width="860"]6. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter. 6. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter.[/caption] bondbröd8

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Saftiga chokladmuffins

Oerhört saftiga, fluffiga och goda chokladmuffins!

0

Dumlemuffins

Supersaftiga chokladmuffins fyllda med Dumlekola! Galet goda!

0

Nyttig fruktshake

Mättande, frisk och fräsch fruktsmoothie.

0

Veganska kikärtsmaränger

Spröda, läckra maränger helt utan ägg.

0

Kanelbullar

Oerhört saftiga, luftiga och goda kanelbullar. Steg-för-stegbilder visar hur man gör.

0

Dumlekakor

Drömgoda Dumlekakor fyllda med Dumlekolor!

0

Smartiescookies

Superläckra, spröda Smartiescookies!

0

Surdegsgrund

Så gör du surdegsgrund – recept och tips!

0

Lättbakade limpor

Med bara 5 ingredienser gör man dessa härliga limpor som är knapriga på ytan med ett saftigt innanmäte. Busenkla att göra!

0