Ankarsrum assistent är min favorit köksmaskin! Jag har bakat de allra godaste, läckraste gifflarna fyllda med ost & skinka! Så himla goda! Helt perfekta att ta med på en utflykt. De är inte bara smarriga utan också väldigt vackra. Och mycket enklare att baka, än man kanske tror... Kolla in mina steg-för-stegbilder nedan så ser ni hur man formar, skär och gör.
Degen bakar jag såklart i min Ankarsrum assistent och degen knådas i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir ordentligt starka. Då blir degen lätt att arbeta med och brödet oerhört saftigt och fluffigt. Ankarsrum gör det tunga jobbet 🙂
Fakta Ankarsrum assistent
– Svensktillverkad köksassistent som både underlättar i köket och är snygg på köksbänken.
– Stark motor på 1500 W Den öppna kitteln gör det lätt att tillsätta ingredienser och att se och känna på degen. som kan hantera upp till 5 kg deg.
– Den öppna kitteln gör det lätt att tillsätta ingredienser och att se och känna på degen.
– Kitteln rymmer hela 7 liter i volym.
– Ankarsrum har en mängd olika tillbehör att välja – du kan göra egen korv, burgare, bröd, pasta, äppelmos, smoothie m m.
– Assistenten finns i 14 olika färger
Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.
Ankarsrumgifflar
Mjölk gör degen något mjukare och luftigare och vatten ett mer rustikt bröd med lite mer tuggmotstånd.
Ca 14 st
Deg
50 g jäst
6 dl vatten eller mjölk, rumsvarmt
1 msk salt
2 ägg
1/2 dl rapsolja
14–15 dl vetemjöl
Fyllning
3–4 dl riven ost
200 g skinka, skuren i småbitar
oregano
Garnering
1 ägg
sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt vatten (eller mjölk) och sätt igång maskinen på låg hastighet. Tillsätt salt, ägg, rapsolja och vetemjöl, lite i taget tills degen är smidig, men inte för kompakt. Kör maskinen på låg hastighet i ca 5 minuter.
2. Strö vetemjöl över dagen, sätt på jäslocket och låt degen jäsa i ca 40 minuter eller tills den dubblat i storlek.
3. Dela degen i ca 14 bitar. Forma runda bollar av degbitarna. Kavla ut dem till tunna rektanglar (inte för tunna) på ett mjölat bakbord.
4. Skär remsor i halva rektangeln (men lämna 1 cm i kanterna). Remsorna ska inte gå att dra isär.
5. Lägg riven ost, skinka på andra halvan. Strö över lite oregano.
6. Rulla ihop giffeln försiktigt från det hållet där fyllningen ligger. Böj den ihoprullade giffeln till en halvmåne.
7. Lägg gifflarna på en ugnsplåt. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Grädda gifflarna mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.
Kolla in Ankarsrums Assistent här – titta på deras olika färger, tillbehör m m.
Jättegoda och snygga också!