SESAMKRANSAR

Nygräddade sesamkranar. Foto: mobiltelefon
Sesamkransarna jäser i ca 30 min på plåten. Foto: mobiltelefon

SESAMKRANSAR Himmelskt goda frallor som passar till frukost, helgmiddagen, utflykt, buffé eller när du bara vill äta en supergod macka!

Tips källjäsning! Frallorna går bra att kalljäsa! Baka då ut kransarna på plåten, ställ den övertäckt i kylen över natten och ta fram plåten ur kylen när du sätter på ugnen, direkt på morgonen.

Ursäkta den dåliga bildkvalitén i detta inlägg, men jag hade bara mobiltelefonen och det var ganska mörkt i köket… Men jag ville ändå dela med mig av detta goda recept.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Sesamkransar

12 st

25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
3 msk rapsolja
2 tsk salt
13–14 dl vetemjöl (eller hälften vetemjöl/hälften rågsikt)

Garnering
1 uppvispat ägg eller vatten
ca 1 dl sesamfrön 
(eller andra valfria frön)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 12 lika stora bitar. Forma dem till bollar med mjölade händer, platta till dem lite och gör ett hål i mitten, ca 2 cm i diameter. Mjöla händerna regelbundet så degen inte kladdar och fastnar.

3. Lägg kransarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med vatten eller uppvispat ägg (ger mer färg än vatten) och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på plåten.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Foto: mobiltelefon

© 2020 Lindas Bakskola. Alla rättigheter reserverade.