Denna limpa har en frasig yta garnerad med sesamfrön. En fantastiskt god kombo och ett mycket lättbakat bröd som bara jäser en gång direkt i formen (valfria frön på toppen går bra!)
Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl eller rågsikt till grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett fiberrikare bröd.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
Tips! Kalljäsning: gör degen på kvällen och lägg den i limpformen. Låt den jäsa övertäckt i kylen över natten. Ta fram den ur kylskåpet, sätt på ugnen och grädda på morgonen!
Frukostlimpa som bara jäser en gång
1 st limpa
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
3 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
(eller 7 dl rågsikt eller vetemjöl)
Garnering
1 ägg, uppvispat eller vatten
2 msk sesamfrön
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop till en kladdig deg och knåda degen i några minuter (gärna i en bakmaskin).
2. Rulla degen i mjöl och forma den till en limpa. Lägg den i en limpform, klädd med bakplåtspapper.
3. Pensla degen med ägg eller vatten och strö över sesamfrön.
4. Låt degen jäsa i ca 45 min utan bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 40 min. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!