Bloggar Lindas bakverk Lindas tårtor

Schwarzwaldtårta

43 röster
Foto: Linda Andersson

Njut av en kombination av grädde, nötter, maräng och choklad. Baka en klassisk tårta. Tårtan är uppkallad efter bergsområdet Schwarzwald i sydvästra Tyskland. Originalet är smaksatt med körsbärsbrännvin, men den svenska varianten är mildare och består av grädde, choklad och nötmarängsbottnar. Foto: Linda Andersson

Schwarzwaldtårta

Ca 16 bitar

Nötmarängsbottnar
200 g hasselnötter
6 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl florsocker
100 g mörk choklad, smält

Fyllning 
ca 8 dl vispgrädde 
100 g mörk choklad, smält
1 msk vaniljsocker

Chokladplattor
150 g mörk choklad  
1/2 msk olja, neutral

Garnering
Kakao

1. Sätt ugnen på 160 grader. Rosta nötterna på en plåt mitt i ugnen i ca 10 min, eller tills skalet släpper. Skrubba bort skalen på dem med en kökshandduk.

2. Mal nötterna fint i en mandelkvarn. Det blir inte samma sak att köra dem i en hushållsmaskin eller mixer.

3. Sätt ugnen på 150 grader. Rita tre rundlar, ca 22 cm i diameter, på var sitt bakplåtspapper.

4. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt strö- och florsocker mot slutet, tills det är vitt och fluffigt. Rör försiktigt ner de malda nötterna.

5. Bred ut smeten på rundlarna och grädda dem mitt i ugnen i 25–30 min.

6. Lossa bottnarna från papperet försiktigt och låt dem kallna. Pensla dem med smält choklad på ovansidan och låt dem stelna.

7. Fyllning: Vispa grädden. Ställ in hälften av grädden i kylskåpet. Blanda ca 1/2 av den vispade grädden i rumstemperatur med den smälta chokladen i en bunke. Blanda vaniljsockret och 1/2 av grädden i en annan bunke. 

8. Bred ut hälften av chokladgrädden och hälften av vaniljgrädden på en botten med chokladsidan uppåt. 

9. Lägg på nästa botten och upprepa steg åtta.

10. Lägg på den sista bottnen. Ta fram grädden ur kylen och bred ut den ovanpå och runt kanterna på tårtan. Ställ in den i kylen.

11. Chokladplattor: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med oljan och rör om ordentligt. Bred ut ett tunt lager choklad på ett bakplåtspapper. 

12. Skär ut kvadratiska bitar med en vass kniv medan den fortfarande är lite mjuk. Låt plattorna stelna i kylen. Garnera tårtan med dem. Pudra över kakao på grädden innan servering. 

Foto: Linda Andersson
Foto: Linda Andersson

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Leopardkaka

En härlig mjuk, saftig kaka med ljus apelsin- och mörk chokladsmet. En toppengod kaka att bjuda på till fikat! Här hittar du fler recept med mjuka kakor – klicka här! Leopardkaka  20 bitar 4 ägg3 dl strösocker175 g smör, smält2 tsk bakpulver1 dl mjölk5 dl vetemjöl smaksättning 12 msk kakao smaksättning 2finrivet skal av 1 …

0

HALLONGROTTSPAJ

Hallongrottor är en av de absolut populäraste småkakorna och att göra en läcker paj av kakorna är mycket uppskattat och kul att bjuda på. Här hittar du fler recept med ljuvligt goda, enkla mjuka kakor – klicka här! Hallongrottpaj 24 st Deg300 g smör, rumsvarmt1 ½ dl strösocker1 krm salt 6 ½ dl vetemjöl Fyllning1–2 dl hallonsylt …

2

Virka Lindas väska i bandgarn

Virka Lindas väska i bandgarn Design Linda AnderssonGarn: Valfritt bandgarn eller tubgarn. Det måste vara ett tjockt garn (googla tubgarn och bandgarn). Hitta ditt favoritgarn och färg!Virknål: 6 eller 7. Jag använde 7 till denna väska. Obs! Jag vill reservera mig för att mönstret kanske int är perfekt då jag absolut inte är något virkproffs! …

1

Recept Lindas bakskola Instagram

BESTÄLL LINDAS UGNSPLÅT – KLICKA HÄR! ALLLA RECEPT TILL LINDAS UGNSPLÅT – KLICKA HÄR! BESTÄLL Lindas BAKBÖCKER – KLICKA HÄR! BESTÄLL Lindas BAKBÖCKER – KLICKA HÄR! BESTÄLL COSORI AIRFRYER (rabattkod: LINDA15) – KLICKA HÄR!

0

Fransk chokladtårta i långpanna

En lyxig, maffig chokladtårta som lika gärna skulle kunna ha köpts på ett finare konditori. Så enkel att baka och riktigt chokladig och god. Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här! Fransk chokladtårta Ca 12 bitar 250 g smör400 g mörk choklad4 dl strösocker2 krm salt6 ägg3 dl vetemjöl …

0

Tzatziki

Det här är min absoluta favorit att bjuda mina gäster på som tilltugg. Eller så njuter vi i familjen av tzatziki och rostade baguetter en vanlig vardagskväll när vi tittar på TV. Så himla gott, mysigt och enkelt att göra! Lindas godaste tzatziki 1 gurka1000 Grekisk yoghurt 10% (eller Turkisk)4 klyftor vitlöksaltsvartpepparolivolja GÖR SÅ HÄR …

1

Sconeslimpa

I stället för klassiska scones har jag bakat en limpa av samma deg. Den blir otroligt mjuk och god. Den innehåller bakpulver som jäsningsmedel och behöver inte jäsa före gräddningen.  Tips! Byta ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Blanda gärna i ½ dl blandade frön i degen. Tips! Klassiska scones: Degen kan också delas …

0

Frallor av havregrynsgröt

Istället för att äta gröten i en tallrik med mjölk kan du grädda frallor och äta den med smör och ost! Ljuvligt gott – och nyttigt! Tillsätt inte bakpulvret innan gröten kallnat för om den fortfarande är varm börjar jäsningsprocessen direkt. Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här! Nyttiga, supergoda frallor gjorda …

0

Microbröd på 1 minut

Snabbaste brödet som finns och man kan inte tro att det är bakat i mikron. Blixtsnabbt bröd som är klart på bara några minuter. Supergott bröd! Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här! Microbröd på 1 minut 1 st bröd 1 dl vetemjöl1/2 tsk bakpulver2 krm salt2 tsk rapsolja1/2 dl vatten GÖR SÅ …

1

Frukostlimpa som bara jäser en gång

Denna limpa har en frasig yta garnerad med sesamfrön. En fantastiskt god kombo och ett mycket lättbakat bröd som bara jäser en gång direkt i formen (valfria frön på toppen går bra!) Tips! Byt ut 2 dl vetemjöl eller rågsikt till grahamsmjöl eller rågmjöl om du vill ha ett fiberrikare bröd. Här hittar du fler …

0

Fröscones

De här frallorna behöver inte jäsa och kan snabbt slängas ihop innan frukost eller servera till en fräsch sallad eller varm soppa. Frön är gott, nyttigt och perfekt att ha i bröd! Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här! Fröscones 9 st 1 msk bakpulver1 tsk salt2 dl blandade frön, valfria6 dl …

0

LIMPOR PÅ PLÅT

Jag är väldigt förtjust i detta brödrecept. Limporna blir fantastiskt luftiga, saftiga och goda. Ett tips är att skiva upp limporna och frysa in dem i skivor. Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här! Limpor på plåt 4 st 75 g jäst (1 1/2 paket)10 dl vatten, fingervarmt (eller mjölk)2 dl farinsocker …

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x