Saftiga, ljuvligt goda saffranslängder med härlig smörfyllning. Jag ger förslag på två olika fyllning, en med smör och vaniljsocker och en annan med smör och mandelmassa. Välj den du tycker är godast. Eller lägg till kanel i fyllningarna för att få en härlig kanelsmak.
Här hittar du fler recept med saffran – klicka här!
FYLLDA SAFFRANSLÄNGDER
Bulldeg
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1 påse saffran
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 krm salt
2 ägg
10–11 dl vetemjöl
Fyllning
125 g smör, rumsvarmt
4 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Alternativ fyllning:
125 g smör, rumsvarmt
200 g mandelmassa, riven
4 msk strösocker
Garnering
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och saffran och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, salt, ägg och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig lite deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa i bunken under en bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel. Bred ut hälften av smöret och strö över hälften av strösocker och vaniljsockret (eller den alternativa fyllningen). Rulla ihop degen till en rulle.
3. Dela rullen på mitten och lägg dem brett isär på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär längderna i skivor, 1 1/2–2 cm breda och låt dem ligga kvar bredvid varandra. Låt dem jäsa i ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Repetera likadant med andra halvan av degen.
4. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
5. Grädda en plåt i taget, längst ner i ugnen i 18–22 min eller tills de fått en gyllene färg på ytan.
Här hittar du fler recept med saffran – klicka här!
REKLAM för min nya ugnsplåt! Jag vill tipsa om att baka bullarna i min nya ugnsplåt som ger en perfekt, jämn gräddning! Jag älskar de spikraka kanterna som gör att alla bullar blir lika stora och jämna! Jag rekommenderar varmt att baka i denna plåt!
Beställ gärna min nya ugnsplåt här!
Ett vanlig bakplåtspapper passar perfekt i min form vilket är suveränt.
Känns som att inte som dom små smörbollarna ska vara med