Minilimpor är både praktiska och fantastiskt goda. Jag brukar baka en dubbel sats och så fryser jag in några. Det är perfekt att ta fram en eller två till frukost och om barnens kompisar eller andra gäster sovit över blir de alltid uppskattade och ett trevligt samtalsämne kring bordet. Alla tycker limporna är så små och söta (och goda förståss)!
Dessa bröd innehåller rågsikt som gör brödet luftigt och saftigt samt grahamsmjöl och linfrön som bidrar med nyttiga fibrer.
Formarna har måttet 14 x 7 cm. Det går bra med formar i andra storlekar också, men om de är större bör du öka på gräddningstiden en stund. Det finns lite olika minilimpformar både på nätet och i butiker som säljer bakprylar. Om du inte har några formar kan du grädda limporna utan, direkt på en plåt med bakplåtspapper. De kanske inte blir lika höga, men garanterat lika goda!
Minilimpor med graham och linfrön
4 st
Rågsiktsmjölet gör limporna oerhört saftiga och grahamsmjölet och linfröna ger nyttiga fibrer.
25 g jäst
3 dl mjölk, ljummen
1 ½ tsk salt
1 msk ljus sirap
½ dl grahamsmjöl
2 msk linfrön
6–7 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, grahamsmjöl, linfrön och rågsikt, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och forma dem till små limpor.
4. Lägg bröden i små limpformar, ca 14 x 7 cm. Skär några snitt i ytan med en vass kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda limporna mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna i formarna.