Hallon i semlan är magiskt gott! En riktig favorit. Vispgrädde och hallon är en perfekt kombination.
Hallonsemlor
12–14 st
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
¾ dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
ca 150 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
ca 3 dl vispgrädde
ca 100 g hallon, frysta eller färska (mosade)
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Dela degen i 12–14 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna på ett galler.
5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
6. Mosa hallonen och lägg en klick ovanpå mandelmassan. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna.
7. Sätt på locket. Pudra över florsocker.