Bloggar Lindas Bakskola Okategoriserade

Varför misslyckas brödet ibland trots att receptet följs?

Skärmavbild 2016-01-22 kl. 09.45.50

Skadad stärkelse i mjölet kan göra brödet misslyckat

Svar: Ibland blir bröden platta, trista och tråkiga trots att man följer receptet till punkt och pricka. Det kan bero på att stärkelsen i mjölet skadats vid malningen. Skadad stärkelse absorberar fem gånger så mycket vatten och förlorar sin gelatineringsförmåga (när degen får sin degiga konsistens). Det ger istället ett klistrigt, kompakt bröd.

Normalt brukar fem till nio procent av stärkelsen vara skadad efter malning, men har man otur kan en större mängd vara dålig och när stärkelsen suger upp för mycket vatten kan proteinerna i mjölet inte bilda gluten vilket är oerhört viktigt för att brödet ska bli saftigt och luftigt. Mjölet får också en sämre förmåga att hålla kvar vattnet om stärkelsen är skadad och blir då torrt mycket snabbare.
Av Linda Andersson

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Kokosbollar

De allra underbaraste havrebollarna rullade i kokos! Ett favoritrecept som har en rykande åtgång!

0

Fudgecake

Den lätt kladdiga, segmjuka bottnen täcks av en magiskt god kolafudge!

0

Havrescones

Färdiga frukostbröd på 20 min – knapriga på ytan med ett saftigt innanmäte!

0

Oboybollar

Drömgoda havrebollar med Oboy i degen. Mums!

0

Chokladbollstårta

Läcker tårta som passa lika bra på barnkalaset som efter en god middag eller som fredagsmys framför tv:n.

0

Lyxig semmeltårta

En läcker, fluffig, härlig jättesemla som räcker till många!

0

Nyttig bananglass med chokladsmak

Krämig chokladbananglass med frysta bananer och kakao – nyttigt och ljuvligt gott!

0

Bananmjukglass med 2 ingredienser

Supergod, nyttig bananglass som bara består av 2 ingredienser – fryst banan och kall mjölk. Lika härlig som mjukglass i konsistensen!

0

Hallon- & blåbärsglass sockerfri

Frisk bärglass med hallon, blåbär och banan – nyttigt och supergott!

0

Bärsmoothie

Fräsch, nyttig energidrink med blandade bär – gott till frukost & mellis!

0

Nyttig bärglass

Blanda dina favoritbär och njut av sockerfri, ljuvligt god glass.

0

Pepparchips i mikron

Tunna chips med salt & grovmalen peppar. Gudomligt knapriga & goda!

0