Lättbakade långpannerutor som är oerhört goda, saftiga och omtyckta! Perfekt till frukost. Detta recept är superbra, ett favoritrecept som man också kan variera genom att tillsätta grovt mjöl eller frön i degen. Byt ut ca 3 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Tillsätt ca 1 dl blandade frön i degen.
Tips kalljäsning! Istället för att jäsa degen i bunken kan du trycka ut degen direkt i formen. Låt formen jäsa övertäckt i kylen över natten och grädda när du vaknar! Du behöver du bara jäsa degen en gång. Smidigt, gott och enkelt!
Lättbakade frukostrutor
Ca 15 st
25 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
13–14 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
3. Tyck ut degen i en ugnsform, ca 26 x 38 (eller på en plåt) med bakplåtspapper med mjölade händer. Gör ett rutmönster, ca 15 bitar, med en degskrapa eller kniv. Nagga rutorna med en gaffel.
4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna i formen.