Aioli går snabbt att vispa ihop och passar mycket bra till kött, fisk och räkor. Tänk på att tillsätta olja droppvis i början och fortsätt vispa ordentligt tills oljan blandats i massan.
Aioli
2 äggulor
2 ½ dl matolja eller rapsolja
½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 1 tsk pressad citronsaft
salt
vitpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Lägg äggulorna i en bunke.
2. Häll i oljan droppvis, lite i taget och vispa ordentligt tills det blir en fluffig massa. Tillsätt lite till olja när den gått in ordentligt i massan.
3. Smaka av med salt och lite vitpeppar.
Tips: sätt smak på din Aioli!
Citronaioli: Blanda ner skal och pressad saft från ½ citron.
Chiliaioli: Dela en röd chili på längden. Ta bort kärnorna och finhacka. Blanda ner lagom mycket chili efter egen smaksmak i aiolin eftersom de ofta har olika styrka. Blanda gärna även ner några teskedar chilisås.
Dijonsenapchili: Blanda ner 1 tsk dijonsenap tillsammans med äggulorna i början av tillagningsprocessen.