En drömgod, lyxig, lättbakad ananaskaka med härliga lite frasiga, segmjuka kanter. Servera gärna med vispgrädde eller vaniljsås.
Baka en underbar fransk hallonkaka – klicka här för recept!
Fransk ananaskaka
10–12 bitar
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
På toppen
3 ananasringar, skurna i bitar
2 tsk potatismjöl
2 msk sötmandel, hackad (kan uteslutas)
75 g smör, kylskåpskallt
Garnering
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
3. Skär anansringarna i bitar. Blanda dem med potatismjöl.
4. Lägg ut ananasbitarna jämnt över kakan. Strö eventuellt över hackad sötmandel. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg dem ovanpå smeten och ananasen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 38–40 min. Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering. Servera gärna kakan med en klick grädde eller vaniljsås.
Måste provas. Går den att frysa med bra resultat och kan man byta vetemjölet mot glutenfritt i samma mängd?