SAFFRANSTUPPKAKA Tuppkaka – en ljuvligt god klassiker smaksatt med saffran. En av de enklaste kakor som finns! Och den är ljuvligt god! En perfekt julig kaka som man snabbt kan slänga ihop när man är sugen på något gott eller får oväntat besök. Ytan blir lite härligt frasig och innanmätet är lite som en kladdkaka, men ändå inte. Supergod är den i alla fall! Ät den som den är eller servera med en kula glass, en klick grädde och gärna några färska bär.
Fler goda recept på saffranskakor – klicka här!
Saffranstuppkaka
Saffranstuppkakan är lite seg i mitten och frasig på ytan och bland det enklaste man kan baka.
Ca 12 bitar
3 ägg
3 dl strösocker
0.5 g saffran (1 påse)
75 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl
Garnering
mandelflarn (eller hackad sötmandel)
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg, strösocker och saffran poröst. Rör ner det smälta smöret och vetemjöl och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 23 cm. Strö över önskad mängd mandelflarn (eller hackad sötmandel).
3. Grädda kakan längst ned i ugnen i 18–20 min. Pudra eventuellt kakan med florsocker innan servering.
Här hittar du fler goda julrecept att baka!