Smörbullar är bland det godaste som finns. Bullar som bakas av en deg som innehåller smör och är fyllda med en ljuvlig smörfyllning är oemotståndliga. De fullkomligt småler i munnen och har en rykande åtgång.
Smörbullar
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla mina nya recept direkt i ditt flöde!
Ca 30 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör
4 msk vaniljsocker
ca 1 dl strösocker
Garnering
1 ägg
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning: Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av vaniljsockret och strösockret.
4. Rulla ihop degplattan till en rulle.
5. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
6. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Upprepa från punkt 2 och gör likadant med den andra degbiten.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
Tips! Baka ljuvligt goda sockerbullar fyllda med smörkräm – klicka här för recept!
Kan man byta ut eller ta bort ägget i degen? Har en allergiker hemma:)
Det funkar även att baka utan ägg så du behöver inte ersätta det med något annat. Bullarna kan du pensla med mjölk eller sockervatten (1 dl vatten som du smälter ner 1 msk socker i). Lycka till! Mvh Linda