TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!
En lättbakad, ljuvligt god tårta som ursprungligen kommer från den mjuka kakan pensionärskaka.
Tips! Hallonen kan bytas ut mot jordgubbar, blåbär eller en gör en blandning av valfria bär.
SOMMARTÅRTA
Ca 12 bitar
3 st ägg
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 dl vatten, kokhett
Vaniljfyllning, fyllning 1:
50 g smör
½ dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
Fyllning 2:
200 g hallon
2 dl vaniljkräm
Garnering
3 dl vispgrädde
några söndersmulade halon
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en skål. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med det kokheta vattnet i smeten. Rör till en smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–33 min. Låt den kallna i formen.
4. Vaniljfyllning: Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölken och vaniljsockret. Rör om till en rinnig smörsås.
5. Dela kakan på mitten till två bottnar.
6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel eller baksidan av en sked.
7. Bred ut mosade hallon på båda bottnarna. Lägg ena bottnen på en tallrik. Bred ut ett lager vaniljkräm på bottnen.
8. Lägg den andra bottnen ovanpå (med hallonen mot vaniljkrämen).
9. Vispa grädden fluffig och spritsa toppar på kakan. Strö över hallonbitar. Pudra över florsocker.
TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!