I annonssamarbete med Ankarsrum. Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör – klicka här!
Hönökakor är ett klassiskt, platt bröd som brukar bakas ut i rundlar som delas på mitten. Men jag har förenklat och kavlat ut degen på en plåt istället. Smaken är såklart densamma och likagod, bara enklare att baka.
Tips!
Det är viktigt att knåda degen i assistenten i 5–8 minuter så att glutentrådarna i degen blir starka. Då blir brödet högt, luftigt och saftigt. Ankarsrum gör hela jobbet 🙂
Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör
– klicka här!
Fakta Ankarsrum
– Stark motor på 1500 Watt
– Story rymlig bunke: 7 liter
– Tillbehör som ingår: 7 liter rostfri kittel, degrulle, degkniv, degskrapa, degkrok och jäslock. En 3,5 liters vispskål, ballongvispar och mördegsvispar.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
Hembakad Hönökaka på plåt
3 plåtar
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
9 dl rågsikt
8–9 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken. Sätt i degkniven och degrullen (ett par centimeter från kanten). Sätt igång din Ankarsrum assistent på lägsta hastighet. Tillsätt salt, sirap, smör, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Kör maskinen på låg hastighet i 5–8 minuter. Flytta degrullen lite närmre kanten när allt mjöl är tillsatt i degen så att den knådas. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 3 bitar. Kavla ut dem tunt på ett bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel. Nagga ordentligt med en gaffel om du inte har någon kruskavel så att det inte blåses upp stora luftbubblor under gräddningen.
3. Lägg den utkavlade degen på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 min. Håll koll på att de får lagom färg. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Ankarsrums assistenter finns i många olika färger och har massor av bra tillbehör. Klicka här för att titta på de olika färgerna och alla tillbehör!
Kolla in Ankarsrums köksmaskiner, olika färger och tillbehör
– klicka här!
Det måste jag prova, att man inte tänkt på det utan står och bråkar med att göra dem runda
Hej! En fråga, ska alla plåtarna in samtidigt, eller en i taget? Tack på förhand!
En plåt i taget gräddas.
Alla andra ser på mello, men jag bakar och njuter av alla dina goa recept. Heja dig 👌
Hej just nu står en av kakorna i ugnen 😄 Har haft en stor fajt med bakplåtspappret när jag skulle kavla. Hur gör du? Till slut lyckades jag att få till det. Lite nyfiken på hur du gör🤗
Jätte god