Reklam för Ankarsrum Brödet är extra mjukt, fluffigt och himmelskt gott! Degen knådar jag i min Ankarsrum assistent som gör glutentrådarna i degen starka och brödet blir extra fluffigt och saftigt under gräddningen!
TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde!
Här hittar du fler goda, enkla bröd – klicka här!
Ankarsrummare
12 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
1 dl ljus eller mörk sirap
1/2 dl rapsolja
15–17 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i bunken. Sätt på assistenten på lägsta hastighet. Tillsätt mjölken. Tillsätt salt, sirap, olja och rågsikt, lite i taget mot slutet. Låt degen knådas i ca 5 minuter i Ankarsrums assistent. Strö över lite mjöl, sätt på deglocket och låt degen jäsa i ca 40 minuter.
2. Lägg ut degen på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Tryck ut degen till en rektangel.
3. Dela degen i 2 x 6 bitar med en degskrapa eller kniv.
4. Nagga hål i degen med skaftet på en sked, ett sugrör eller en gaffel.
5. Låt brödet jäsa på plåten, under en bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 18 minuter. Bryt isär bröden eller skär isär dem med en kniv. Ankarsrummarna går bra att frysa in.