De allra godaste lussebullarna jag bakat!!! Jag lovar, de är extremt goda! Saffransbullar med smörkräm och knastrande pärlsocker på toppen. Lussebullarna blir så mycket godare med smörkräm! Ett riktigt toppenrecept som varmt rekommenderas!
Obs! Smöret rinner ner över kanten på lussebullarna under gräddningen, men det gör bara att bullarna blir ännu godare för smöret fastnar på botten av bullarna och ger en ljuvlig smak på hela bullen!
Här hittar du fler goda julrecept att baka!
SMÖRKRÄMSLUSSEBULLAR
30–35 st. Antalet beror helt på vilken storlek man gör dem i.
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Fyllning: Mosa ihop smör, strösocker och vaniljsocker. Forma små runda kulor av smöret (ca 1,5 cm) och lägg dem på en tallrik. Ställ tallriken i frysen tills smörkulorna har stelnat.
2. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
3. Forma degen till lussekatter (se bilderna nedan).
4. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och tryck ner en smörkula på varje sida. Låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–12 min (helt beroende på storlek). Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna kallna under bakduk på ett galler.
Tips! Lussebullar i olika former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!
TIPS! Baka saffransbullar med smörkräm i långpanna – klicka till receptet här!