Lindas frukostbitar

☀️ Lindas Frukostbitar – bästa starten på dagen! 🥖Vill du också ha nybakat till frukost eller mellanmål? Dessa Avlånga Grovbitar är:

  • Rustika med en härligt hålig yta.
  • Perfekta att fylla med ditt favoritpålägg.
  • Frysvänliga! Baka en stor sats och njut hela veckan.

Lindas frukostbitar

18 st

50 g jäst
9 dl vatten, fingervarmt
1 dl neutral olja (eller 100 g smält smör)
2 1/2 tsk salt
10 dl rågsikt
10–11 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

2. Dela degen i 18 bitar. Forma dem till längder, ca 15 cm. Lägg 12 st på en plåt med bakplåtspapper.

3. Strö över lite mjöl och nagga hål i dem med t ex ett sugrör. Låt dem jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 230 grader. Lägg de sista sex frallorna på en annan plåt med bakplåtspapper och nagga även dem med ett sugrör.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på ett galler.

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!

Saffranssnurror – saffransbullar

Åh, den här doften! Ljuvliga Saffranssnurror är i ugnen! 💛De här är så saftiga, fyllda med smörkräm och toppade med knastrande pärlsocker. Ett måste i december! Jag har fyllt dem med smör och vaniljsocker, men du kan absolut riva ner mandelmassa också i fyllningen.
Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Saffranssnurror

ca 30 st. Antalet beror på vilken storlek man gör dem.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran 
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemumma
15–17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (eller 1 tsk kanel)

Tips! Riv ner 200 gram mandelmassa i fyllningen (minska lite på sockermängden)

GÖR SÅ HÄR

1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två delar. Kavla ut den första till en rektangel.

3. Fyllning: Mosa ihop smör, strösocker och kanel. Bred ut hälften av fyllningen på rektangeln.

4. Rulla degen till en rulle. Skär bitar, 2–3 cm breda med en kniv.

5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–12 min (helt beroende på storlek) och grädda tills de får en gyllene färg. Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna svalna under en bakduk på ett galler.

Tips! Gör lussebullar i olika figurer och former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Lax & potatis i ugn

Screenshot

PLÅTMAT Tillaga lax och potatis på en ugnsplåt – samtidigt! Så himla gott och enkelt! Den perfekta middagen som sköter sig nästan själv!

Jag brukar tillaga lax och potatis på en ugnsplåt – samtidigt! Så himla gott och enkelt! Den perfekta middagen som sköter sig nästan själv!

PLÅTMAT – en perfekt middag! Jag delar mitt recept i första kommentaren under bilden!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

Lax & potatis i ugn

10–12 potatisar
75 g smör, smält (eller 3/4 dl valfri olja)
2 vitlöksklyftor
1 hel laxsida

Kryddning:
chiliflakes
salt
svartpeppar
dill

1 citron

Tillbehör:
10 cocktailtomater

Tillbehör: 
Kall gräddfilsås – recept klicka här!

Hemgjord romsås – klicka här!

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Dela potatisarna på mitten. Lägg dem på halva sidan av en ugnsplåt. 

2. Blanda smält smör (eller olja) med pressad vitlök. Pensla potatisarna med hälften av blandningen. Salta och strö ev. över någon färsk krydda, t ex basilika.

3. Grädda potatisen mitt i ugnen i ca 30 min. Ta ut potatisen, sänk värmen till 160 grader.

4. Lägg laxen på andra halvan av ugnsplåten. Pensla allt med resten av smör- eller oljeblandningen. Salta, krydda och strö över hackad dill. 

5. Ställ in ugnsplåten längst ner i ugnen i 20–30 min, tills laxen är genomgräddad, beroende på storlek. Men inte för länge så den blir torr.

Tillbehör: 
Kall gräddfilsås – recept klicka här!

Hemgjord romsås – klicka här!

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

SAFFRANSKRINGLOR

Här bakas Saffranskringlor! 🌟Dessa små skönheter är otroligt saftiga och är fyllda med en underbart god smörkrämsfyllning. Att forma dem till kringlor är dessutom ett roligt litet pyssel!

Doften i köket när de gräddas är magisk. 😍
Jag har fyllt dem med smör och vaniljsocker, men du kan absolut riva ner mandelmassa också i fyllningen.

Saffranskringlor

ca 30 st. Antalet beror på vilken storlek man gör dem.

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran 
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemumma
15–17 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
pärlsocker

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker (eller 2 tsk kanel)

Tips! Riv ner 200 gram mandelmassa i fyllningen (minska lite på sockermängden)

GÖR SÅ HÄR

1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två delar. Kavla ut den första till en rektangel.

3. Fyllning: Mosa ihop smör, strösocker och kanel. Bred ut hälften av fyllningen på rektangeln.

4. Vik rektangeln på mitten. Skär remsor, ca 2 cm breda med en pizzaslicer. 

5. Forma remsorna till klassiska lussebullar och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Låt dem jäsa på plåten i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Baka ut den andra degbiten.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–12 min (helt beroende på storlek) och grädda tills de får en gyllene färg. Tänk på att alla bullar på samma plåt bör vara ungefär lika i storlek så att gräddningstiden blir lika för alla. Låt bullarna svalna under en bakduk på ett galler.

Tips! Gör lussebullar i olika figurer och former – klicka här och titta hur du kan forma dina bullar!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Lindas julrågsiktskakor

Det här receptet är en riktig klassiker under julen och ett måste på julbordet✨! Dessa rågsiktskakor blir otroligt saftiga och får sin ljuvliga juliga ton från sirap och härliga kryddor. De passar perfekt att frysa in och ta fram vid behov!

✨ Brödet ger hela hemmet en magisk juldoft!✨

Tips!
Vörtkryddan kan uteslutas om man föredrar en mildare smak, men att inkludera den ger brödet en mer karaktäristisk, mustig jularom. Jag bakar ibland med och ibland utan och jag gillar båda på olika sätt.

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!

Reklam för min nya ugnsplåt! Jag har gräddat mitt julbröd i min långpanna som jag tagit fram. Brödet blir mycket saftigt, fluffigt och gott när det jäser ihop i ugnsformen!
Jag har tagit fram denna form utefter vad jag tycker är den perfekta formen. De raka kanterna gör att brödet gräddas jämnt och det är lätt att skära snygga, raka bitar om man bakar en mjuk kaka.
Beställ gärna min nya bakplåt här! Ett vanligt bakplåtspapper får exakt plats i ugnsplåten och rekommenderas när man gräddar bröd och kakor.

Man kan baka det mesta i denna ugnsform, allt från kärleksmums, äppelkaka, bröd, mjuka kakor och massor av annat.
Här hittar du fler recept som passar till Lindas ugnsplåt!

Lindas julrågsiktskakor

4 st

50 g jäst
7 dl vatten, fingervarmt
1 dl mörk sirap
1 dl olja (eller 100 g smält smör)
2 1/2 tsk salt
2 tsk vörtkrydda (kan uteslutas)
9 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, salt, olja, vörtkrydda, rågsikt och vetemjöl, lite i taget mot slutet (ta lite mer mjöl om degen är för kladdig). Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter, gärna i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i 4 bitar. Rulla dem till bollar och platta till dem. Gör ett stort hål i varje bit och börja med att baka ut två bröd och lägg dem på Lindas ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl och nagga hål i bröden med t ex ett sugrör.

3.  Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 230 grader. När de två första bröden är klara för gräddning kan du baka ut resterande två bröd på ett bakplåtspapper. När de första bröden är klara kan du lägga över de jäsande bröden på ugnsplåten.

4. Grädda bröden längst ner i ugnen i ca 20 min. Ta upp bröd i pappret och låt dem svalna på ett galler. Bröden går bra att frysa in. Njut till en god julost eller julskinka.

Beställ gärna min nya bakplåt här!

Här hittar du fler goda jul-recept att baka!


Här hittar du fler goda jul-recept att baka!