LINDAS ÄPPELKAKA

Frasiga, sega kanter och ett mjukare, lätt kladdigt innanmäte. Kanterna är så otroligt goda, helt magiska!! Den här kakan är bland de godaste äppelkakor jag bakat!
Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

LINDAS ÄPPELKAKA

12 bitar

2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g smör, smält
2 1/2 dl vetemjöl

Garnering:
1–2  äpplen
kanel
1 msk strösocker
1 msk smör, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en slät smet.

2. Häll smeten i smord och bröad pajform, ca 26 cm i diameter. 

3. Skala och skär rabarbern i skivor. Lägg dem på smeten i pajformen. Strö över kanel och strösocker.

4. Smält smör och ringla det över äpplena.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Äpplena sjunker ner något under gräddningen. Kanterna blir härligt frasiga och mjukare i mitten. Servera gärna med vaniljvisp, vaniljsås eller vispgrädde.

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

Här hittar du fler ljuvligt goda recept med äpplen!

GRAHAMSFRALLOR som jäser en gång

Fiberrika frallor med grahamsmjöl i degen. De är väldigt saftiga och toppade med massor av knapriga, nyttiga frön. Välj själv om du endast vill strö över lite mjöl eller olika frön på bröden.

Grahamsfrallor som jäser en gång

12 st

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
½ dl rapsolja
4 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
valfria frön,  t ex solroskärnor, sesamfrön eller linfrön eller vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vätskan och blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, olja, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ordentligt till en lätt kladdig deg. Knåda den i några minuter.

3. Rulla degen i mjöl. Forma den till en limpa och dela den i 12 bitar.  

4. Forma runda frallor av degen. Lägg dem i en långpanna eller på en ugnsplåt, täckt med bakplåtspapper. 

5. Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över lite mjöl eller valfria frön.

6. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 50 min (eftersom degen bara jäser en gång är jäsningen längre än vanligt på plåten). Sätt ugnen på 250 grader. 

7. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–15 min. Låt dem svalna på ett galler.

LINDAS BANANSOCKERKAKA I LIMPFORM

🍌 Har du en banan hemma? Perfekt! Använd den för att baka en otroligt saftig banansockerkaka i en limpform – den perfekta fikan. Resultatet är en extra hög och fluffig kaka som smakar himmelskt gott till fikat!

Reklam för Lindas brödform. Jag vill rekommendera er att baka denna sockerkaka i min limpform som jag har tagit fram! De raka kanterna ger ett jämnt fint resultat med jämn gräddning av hela brödet/kakan!  Beställ gärna min limpform – klicka här! 
I den här limformen kan du även baka bröd, kladdkaka, pajer och mycket mer.
Här hittar du fler goda, enkla recept att baka i min limpform – klicka här!


LINDAS BANANSOCKERKAKA I LIMPFORM

1 sockerkaka

2 ägg
2 1/2 dl strösocker
75 g smör, smält
¾ dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 mogen banan, mosad

kanel

Garnering
ev. florsocker

GÖR SÅ HÄR


1. Sätt ugnen på 175 grader. 

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en slät smet (man ska inte vispa länge för då blir glutentrådarna för starka och det ska de inte vara när man bakar sockerkaka).

3. Mosa bananen med en gaffel och blanda ner den ordentligt i smeten.

4. Häll 1/3 av sockerkakssmeten i Lindas avlånga ugnsform, klädd med bakplåtspapper, pudra över lite kanel, upprepa 2 ggr till.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Pudra gärna lite florsocker på kakan före servering.

Här hittar du fler goda, enkla recept att baka i min limpform – klicka här!

Här finns fler goda recept på mjuka kakor – klicka här!

ASIATISK KÖTTFÄRSÅS

En asiatisk köttfärssås är en smakexplosion med het kryddning. En maträtt som lyfter middagen till nya höjder! Perfekt att servera med ris, nudlar eller i salladsblad för en fräschare variant. Lätt att tillaga och en perfekt vardagsmiddag och gör gärna matlådor av maten som blir över.
Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

ASIATISK KÖTTFÄRSÅS

1 silverlök eller gul lök
500 g köttfärs
3 vitlöksklyftor
1 dl sweet chilisås
1 msk kinesisk soja
2 dl kokosmjölk
salt
svartpeppar

Valfri kryddning:
curry
chiliflakes

GÖR SÅ HÄR

  1. Skala och finhacka löken. Stek löken, köttfärs och vitlök ihop i en oljad stekpanna. Mosa sönder köttfärsen under stekningen.

2. Tillsätt sweet chilisås, soja, kokosmjölk, salt och peppar. Rör om och låt allt puttra på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt även lite curry eller chiliflakes för mer smak och hetta. Servera med ris eller nudlar och färska grönsaker.

Här hittar du fler goda matrecept – klicka här!

MÖRDEGSINBAKAD CHOKLADKAKA

Mördegsinbakad chokladkaka. Den här gick åt som smör i solsken. Smördegen ihop med chokladen är en ljuvlig kombination, bland det godaste jag bakat på länge!!!
Här hittar du fler goda recept att baka – klicka här!

MÖRDEGSINBAKAD CHOKLADKAKA

Mödeg:
100 g smör, kallt
2 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1/2 dl strösocker 

Fyllning:
200 g mjölkchokladkaka (eller annan valfri chokladkaka)

Garnering
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop smöret med salt, vetemjöl och strösocker till en deg.

2. Kavla ut degen till en rektangel som är 3–4 cm längre än chokladkakan och ca 20 cm bredare, mellan två bakplåtspapper. Dra bort det övre bakplåtspappret.

3. Lägg chokladkakan ovanpå degen. 

4. Vik degkanterna över chokladkakan (till ett paket).

5. Strö över pärlsocker och tryck till lite så det fastnar på ytan.

6. Gräddan kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna på plåten. Skär den i bitar när den kallnat. Förvara kakorna i kylskåpet.

Här hittar du fler goda recept att baka – klicka här!

Här hittar du fler goda recept att baka – klicka här!

Här hittar du fler goda recept att baka – klicka här!