Havrebollar i rutor

Havrebollar i rutor är lika gott som bollar, men går snabbare att göra.

Tips! Baka nyttiga chokladbollar utan socker – klicka här för recept!

Havrebollar i rutor – när man inte orkar rulla, då trycker man bara ut smeten på ett bakplåtspapper och skär dem i rutor. Smart, lika gott och bitarna blir riktigt snygga också. Jag älskar chokladbollar, även i rutformat!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Havrebollar i rutor

36–40 st beroende på storlek

6 dl havregryn
125 g smör, rumsvarmt
2 dl kokos (kan minskas om man vill)
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl florsocker (kan ersättas med 1 ½ dl strösocker)
2 msk kaffe (kan ersättas med bara vatten, men ger en god smak)
ca ½ dl vatten

Garnering
kokos (eller pärlsocker)

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda alla ingredienser i en bunke. Vispa ihop allt med en elvisp (eller riktigt ordentligt med en slev) så att smeten blir riktigt kladdig. Anpassa mängden vatten så smeten blir lite lagom kladdig.

2. Tryck ut degen till en fyrkant eller rektangel på ett bakplåtspapper. Strö över kokos.

3. Skär havrebollssmeten i rutor. Förvara dem i kylen.

Baktips! Gör ljuvligt goda mjölkchokladbollar  – klicka här för recept!

SNABBA Bakpulverfrallor

SNABBA BAKPULVERFRALLOR Mjuka bakpulverfrallor med en lite knaprig yta som man snabbt och enkelt bakar eftersom de inte behöver jäsa. Totalt tar det bara ca en kvart att baka dessa bakpulverfrallor.

Dessa bakpulverfrallor innehåller bara 4 ingredienser!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här).

Tips! Baka ljuvligt goda 4-minutersbröd i stekpanna – klicka här för recept!

SNABBA BAKPULVERFRALLOR

Ca 9 st

6 dl vetemjöl (eller rågsikt)
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 ½ dl mjölk eller vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt mjölk eller vatten i de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig deg.

3. Dela degen i 9 bitar. Forma dem till runda bollar med mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bakpulverfrallor-steg-för-steg-1024x404.jpg

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Citronpajkladdkaka

CITRONPAJKLADDKAKA – En av de godaste kakor jag bakat! Galet, fantastiskt god citronpajkladdkaka som är den perfekta desserten eller tårtan på ett kalas! Den spröda frasiga pajbottnen i kombo med den sötsyrliga citronkladdkakefyllningen är magisk!

Tips! Baka en ljuvligt god, klassisk citronkladdkaka – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Citronpajkladdkaka

12 bitar

Pajbotten
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 krm flingsalt (eller en nypa vanligt salt)


Fyllning
125 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
1 citron, rivet skal från hela citronen
2 msk citronsaft från citronen

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och salt till en deg. 

2. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga degbotten med en gaffel.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 13 min. Om kanterna glidit ner under gräddningen kan man försiktigt trycka upp kanterna igen med en tesked.

4. Kladdkakefyllning: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och rör om till en slät smet.

5. Häll smeten i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare 18–20 min. Låt den kallna i formen. Servera gärna med lättvispad grädde.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Äppelkaka recept

Mjuk, underbar äppelkaka.

En ljuvligt god, saftig & mjuk äppelkaka som är en storfavorit! Ett klassiskt recept på äppelkaka som är väl beprövat och ett av de godaste i sin genre. Denna äppelkaka är ett favoritrecept som bakas väldigt ofta hemma hos mig.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

ÄPPELKAKA RECEPT

Ca 12 bitar

2 äpplen, skalade
100 g smör
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl

3 ägg

Garnering
kanel
strösocker


Servera gärna med vaniljvisp – klicka här för recept!

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala äpplena och skär dem i tunna klyftor. 

2. Smörj en pajform med smör, ca 26 cm i diameter (eller annan form i ungefär samma storlek). Lägg ut hälften av av klyftorna i bottnen. Strö över lite kanel.

3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet. Häll smeten över äpplena i formen.

4. Lägg ut resten av äppelklyftorna över smeten. Strö över lite kanel och strösocker.

5. Grädda äppelkakan längst ner i ugnen i ca 35 min. Servera gärna med vaniljsås eller vaniljglass.

Tips! Baka en underbart god äppelpaj – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Bakpulverfrallor med frön

BAKPULVERFRALLOR MED FRÖN Perfekt frukostbröd när man vill ha nybakat bröd snabbt. Dessa bakpulverfrallor är mycket enkla att baka, de bakas med bakpulver och behöver inte jäsa. Den totala baktiden är ca 15 min. Bakpulverfrallorna är underbart goda och kan frysas in.

Baktips! Baka en saftig, mycket lättbakad bakpulverlimpa – klicka här för recept!

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)

Bakpulverfrallor med frön

10 st

3 dl vatten
2 dl havregryn
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
5 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
sesamfrön
pumpakärnor
solroskärnor
(eller valfria frön)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda vatten och havregryn i en skål. Tillsätt salt, bakpulver och rapsolja. Rör om. Rör ner vetemjölet och blanda ihop allt till en deg.

2. Rulla ut degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela degen i 10 bitar.

3. Forma degbitarna till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 

4. Pensla degbullarna med ett uppvispat ägg. Strö över valfria frön på frallorna.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem svalna på ett galler.

TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!)