Jordgubbstårta

×

Jordgubbstårta/Marängtårta. Frasiga marängbottnar fyllda med krämig citronfyllning och rikligt med vispgrädde, jordgubbar och smält choklad. En galet god tårta som passar alla kalas och högtider!

Titta på steg-för-stegfilm hur man bakar tårtan – klicka här!

Jordgubbstårta/Marängtårta

Tips! Tillsätt 3 dl Rice Crisp-flingor i marängsmeten innan du brer ut dem på ugnsplåten. Supergott och krispigt!

Botten
4 äggvitor
3 dl strösocker

Fyllning
4 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
100 g smör
skal och saft av 1 citron (1 citron motsvarar 2 msk saft)

Garnering
5 dl vispgrädde
jordgubbar
citronmeliss
3 chokladbitar, smälta

Tips! Baka en mjuk, supersaftig jordgubbskaka – klicka här för film & recept!

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner strösockret, lite i taget. (Rör försiktigt ner flingorna.)

2. Bred ut smeten på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper, ca 30x40 cm.

3. Grädda marängbottnen längst ner i ugnen i 60–70 min, tills den släpper från pappret. Låt den svalna.

4. Fyllning: Rör ihop alla ingredienserna i en kastrull och låt puttra under omrörning till en tjock kräm på låg värme. Var försiktigt så den inte bränner fast. Låt den svalna.

5. Dela marängbottnen i två lika stora delar med en vass kniv. Bred ut krämen på den ena maränghalvan och lägg den andra halvan ovanpå.

6. Garnering: Vispa grädden fluffig och bred ut hälften på toppen. Spritsa resten som en ram runt tårtan.

7. Skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg dem i mitten på tårtan. 

8. Smält chokladen och ringla den över grädden och jordgubbarna. Garnera ev. med citronmelissblad.

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Jordgubbskaka

Skärmavbild 2019-06-09 kl. 16.38.46

Jordgubbskaka – en vansinnigt god, mjuk kaka fylld med härliga jordgubbar. Den går snabbt att slänga ihop och är helt perfekt när man vill bjuda på gofika! Servera gärna kakan ihop med en klick vispgrädde eller vaniljvisp!

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Tips! Titta på steg-för-stegfilm som visar hur man bakar jordgubbskakan – klicka här!

Jordgubbskaka 

Ca 12 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
50 g smör, smält
3 ½ dl vetemjöl 

Fyllning/garnering
10–15 jordgubbar, beroende på storlek
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, mjölk, smält smör och vetemjöl. Vispa snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Fyllning: Dela jordgubbarna i mindre bitar.

4. Strö ev. strösocker över jordgubbarna.

5. Häll smeten i formen. 

6. Lägg jordgubbarna i formen på smeten.

6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min. Servera gärna kakan med vaniljsås, vispgrädde eller glass.

 

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

 

Himmelsk jordgubbskaka

jordgubbskaka1 jordgubbskaka2

Jordgubbskaka – en ljuvligt god och lättbakad jordgubbskaka som passar perfekt som dessert med en klick vispgrädde eller ät den som den är till fikat. Den går snabbt att göra och innehåller få ingredienser som man oftast har hemma. En riktig favorit! Kakan kan bakas i en vanlig rund springform också, ca 24 cm i diameter.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Himmelsk jordgubbskaka

12 bitar

2 ägg                                    
2 dl strösocker
2 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör, smält
ca 200 g jordgubbar

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt sist smöret och blanda allt till en slät smet.

2. Dela jordgubbarna på mitten och kolla så de har ungefär samma storlek. (Om du vill kan du sockra på jordgubbarna med strösocker).

3. Häll smeten i en smord och bröad form eller klädd med bakplåtspapper, 19 x 26 cm eller en vanlig rund springform, ca 24 cm.

4. Lägg jordgubbsbitarna ovanpå smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Låt den svalna i formen.

6. Pudra över florsocker och skär kakan i bitar. Servera den gärna med en klick grädde, vaniljsås eller glass.

jordgubbskakastegförsteg

 

Västerbottenspaj

IMG_1607

VÄSTERBOTTENSPAJ Det här receptet är väl beprövat och ett av de bästa i sin genre! Många stjärnkockar har samma ingredienser i sina pajrecept. Pajskalet är oerhört frasigt och gott! Och fyllningen är krämig, god och smakrik.

Tips! Vispgrädden i fyllningen går den extra krämig & läcker, men om man vill byta ut den mot mjölk så funkar det också!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Västerbottenspaj

Ca 12 bitar

Pajdeg
3 dl vetemjöl
½ krm salt
150 g smör, rumsvarmt
1 msk vatten

Fyllning
3 ägg
2 ½ dl vispgrädde
ca 200 g västerbottensost (4–5 dl)
salt
svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform, 24–25 cm i diameter (även på kanterna). Nagga degen i botten med en gaffel och ställ den i kylen i ca 30 min.

3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min.

4. Fyllning: Vispa upp äggen lite halvfluffiga och blanda dem med vispgrädden. Tillsätt lite salt och svartpeppar.

5. Strö osten över pajbottnen.

6. Häll ägg- & gräddblandningen jämnt över osten.

7. Grädda pajen tills den stelnar, ca 35 min.

TIPS! Kolla in fler enkla och goda steg-för-stegrecept på in blogg – klicka här!

västerbottenspajstegförsteg

Tips! Baka ljuvliga baguetter till pajen – klicka här för recept!

Vitlöksbröd

vitlöksbröd1 vitlöksbröd2

VITLÖKSBRÖD Ett mycket lättbakat, härligt bröd med en underbar vitlökssmak. Bryt loss en bit från den runda kakan till middagen eller buffén. Eller packa ner det i picknickkorgen när du ska på utflykt. Brödet innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma vilket gör det lätt att snabbt slänga ihop en deg.

Kalljäsning!
Degen kan göras 6–8 timmar innan det är dags att grädda. Baka ut degen på en plåt eller i en form, ställ den i kylen och ta fram den i rumstemperatur ca 30 min innan gräddning.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Vitlöksbröd

2 stora rund bröd

50 g jäst 
5 dl vatten, ljummet


1 ½ tsk salt

2 msk rapsolja
14–16 dl vetemjöl

Garnering
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i två bitar. Tryck ut degen till en rund kaka, ca 2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper med ena biten och likadant på en annan plåt med den andra degbiten.

3. Dela rundlarna i sexton bitar med en degskrapa eller kniv. Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pressa vitlökslyftorna i en skål och blanda med oljan. Pensla blandningen på degen. Strö över flingsalt.

5. Grädda ett bröd i taget mitt i ugnen i 13–15 min. Låt det svalna på ett galler.

vitlöksbrödstegförsteg