En ljuvligt god chokladbollkladdtårta som både smakar kladdkaka och chokladbollar! Det bästa av två världar – chokladbollar och kladdkaka i ett. Garnera kladdkakan med chokladbollar och minimarshmallows. Fäst dem med smält choklad.
Snabb, lättgjord, klassisk filmjölkslimpa som är oerhört god och populär – en riktig favorit! Den håller sig saftig flera dagar i en plastpåse i rumstemperatur. Tips! Baka en osötad morotsfilmjölkslimpa utan sirap – klicka här för recept! Tips! Baka fluffiga, goda Hönö västkustkakor – klicka här för recept!
Filmjölkslimpa
1 st
3 dl vetemjöl 2 dl grahamsmjöl eller rågmjöl (kan även bytas ut mot vetemjöl) 2 dl havregryn 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 4 ½ dl filmjölk 1 dl mörk sirap (ljus funkar också bra, men har mildare smak och färg)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt filmjölk och sirap och rör ihop allt till en kladdig smet.
3. Häll upp smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper.
4. Strö lite vetemjöl på ytan.
5. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 50 min. Lägg över ugnsfolié i slutet av gräddningen om den blir för brun på ytan. Låt limpan svalna inlindad i en handduk. Vänta tills den kallnat helt innan du skär den i skivor. Tips! Baka en osötad morotsfilmjölkslimpa utan sirap – klicka här för recept! Tips! Baka fluffiga, goda Hönö västkustkakor – klicka här för recept!
Lättgjorda, supergoda veganbiffar tillagade av bönor. Tänk på att vända dem försiktigt i stekpannan eftersom de faller sönder lätt. Tips! Baka veganska hamburgerbröd – klicka här för recept!
2 st tetrapak blandade bönor, 380 g med vätska 1 dl havregryn 2 vitlöksklyftor, hackade ½ gul lök, grovhackad ½ dl hackade färska kryddor, t ex persilja, timjan, basilika salt svartpeppar
1. Häll bönorna i ett durkslag. Spola dem med kallt vatten.
2. Mixa bönorna ihop resten av ingredienserna i en hålshållsmaskin med knivar. Smaka av kryddningen.
3. Forma biffar av smeten och lägg dem på en skärbräda.
4. Stek biffarna i rapsolja i en stekpanna på låg/medelvärme, några minuter på varje sida på medel/låg värme (inte för hög värme så de bränns). Vänd på dem försiktigt med en helt ren stekspade. Om det är kladd på stekspaden går biffarna sönder lättare vid vändningen. Tips! Baka veganska hamburgerbröd – klicka här för recept!
Fluffiga, supergoda, härliga grahamsfrallor. De går bra att frysa in och passar perfekt till frukost, mellis eller när man är sugen på en god smörgås. Grahamsmjölet kan bytas ut mot rågmjöl.
50 g jäst 10 dl vatten, fingervarmt 1 msk salt ½ dl rapsolja 4 dl grahamsmjöl 19–20 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och sist vetemjölet, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 1 tim.
2. Forma ca 30 frallor av degen och lägg dem på en plåta. Strö över lite vetemjöl och nagga bröden med en gaffel. Bröden kan variera i storlek, de kan vara runda eller avlånga.
3. Låt bröden jäsa under bakduk och låt dem jäsa i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem jäsa under bakduk.