Våfflor

Frasiga, klassiska, ljuvligt goda våfflor! Servera gärna sylt och vispgrädde eller glass till våfflorna. Eller färska bär och äppelmos. Oavsett så är våfflor goda både till frukost, lunch, mellanmål och middag.

Följ mig gärna på Instagram (klicka här) och sedan på FÖLJ!

Våfflor

6 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g smör, smält och avsvalnat

GÖR SÅ HÄR
1. Vispa ihop alla ingredienser till en tjock smet.

2. Värm upp ett våffeljärn. Smält en klick smör i våffeljärnet. Häll i smet i botten. Stäng locket och grädda tills våfflan är gyllenbrun.

3. Grädda nästa våffla.

Tips! Gör underbart god ugnspannkaka – klicka här för recept!

Tips! Gör superläckra, goda pannkaksmuffins – klicka här för recept!

Ballerinakakor

Ballerinakakor

Ca 22 st

200 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 äggula
4 dl vetemjöl
1 ½ msk kakao

Fyllning
100 g nougat
100 g mörk choklad

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda smör och socker med en slev. Tillsätt ägg och mjöl och rör snabbt ihop allt till en smidig deg. Knåda inte degen för länge för då kan kakorna bli hårda eller sega.

2. Dela degen på mitten och knåda in kakao i den ena deghalvan.

3. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader.

4. Kavla ut degarna på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar, 6–7 cm i diameter, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett litet hål i mitten på de ljusa rundlarna, till exempel med en äppelurkärnare.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem kallna på galler.

6. Smält nougaten och chokladen över vattenbad. Låt blandningen svalna, men inte stelna.

7. Bred ett lager av fyllningen på de bruna bottnarna och sätt ihop dem med en ljus kaka. Tryck till lite så att en del av fyllningen trycks upp i hålet. Ställ kakorna en stund i kylen så att fyllningen stelnar. Förvara dem i en burk med lock i rumstemperatur.

Tips! Baka spröda, superläckra, goda syltkakor – klicka här för recept!

Panerade bönbiffar

 

Lättgjorda, supergoda panerade bönbiffar. Tänk på att vända dem försiktigt i stekpannan eftersom de faller sönder lätt.
Tips! Gör stekt avokado, så gudomligt gott – klicka här för recept!
Tips! Det är jättegott med hemgjord ajvar på biffarna – klicka här för mitt enkla recept!
Tips! Tillaga ljuvligt goda, veganska pannkakor – klicka här för recept!

Panerade bönbiffar

Följ mig gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här)

Ca 12 st

2 st tetrapak blandade bönor, 380 g med vätska
1 dl havregryn
2 vitlöksklyftor, hackade
½ gul lök, grovhackad
½ dl hackade färska kryddor, t ex persilja, timjan, basilika
salt
svartpeppar

Garnering
ca 1 dl ströbröd

GÖR SÅ HÄR

1. Häll bönorna i ett durkslag. Spola dem med kallt vatten.

2. Mixa bönorna ihop resten av ingredienserna i en hålshållsmaskin med knivar. Smaka av kryddningen.

3. Forma biffar av smeten och lägg dem på en skärbräda.

4. Häll ströbröd på en assiett. Ta upp biffarna, en och en, med en stekspade. Doppa båda sidorna i ströbröd.

5. Stek biffarna i rapsolja i en stekpanna på låg/medelvärme, några minuter på varje sida på medel/låg värme (inte för hög värme så de bränns). Vänd på dem försiktigt med en helt ren stekspade. Om det är kladd på stekspaden går biffarna sönder lättare vid vändningen.

Tips! Tillaga en supergod, enkel och nyttig Kesosallad och servera den till bönbiffarna – klicka här för recept!

Tips! Det är jättegott med hemgjord ajvar på biffarna – klicka här för mitt enkla recept!

Hummus

Hummus är en kikärtsröra som man enkelt mixar ihop. Röran innehåller kikärtor, vitlök spiskummin och lite citron. Supergod och passar att dippa grönsaker i, som sås till kött, kyckling och grönsaker och på buffébordet. Hummus kan göras både med och utan tahini (sesampasta). Jag har gjort den utan tahini för jag tycker röran är lika god utan, men tillsätt ca 1 msk tahini om du vill.

Tips! Tillsätt 1 msk finhackad koriander i din hummus. Supergott!

Tips! Baka och doppa knaprigt fröknäcke i din hummus, det är sååå gott – klicka här för recept!

Hummus

2 tetrapak kikärtor, (ca 380 g per förpackning inkl vätska)
2 vitlöksklyftor, grovhackade
2 msk olivolja
2 msk citronsaft från citron
½ tsk malen spiskummin
½ krm salt 
lite svartpeppar
½–1 dl vatten

GÖR SÅ HÄR
1. Häll kikärtorna i en sil. Spola dem med kallt vatten och låt dem rinna av i silen. Lägg ner kikärtorna ihop med övriga ingredienser i en mixer.

2. Mixa alla ingredienser till en slät massa. Anpassa mängden vatten så hummusen blir lagom i konsistensen. Låt gärna hummusen stå i några timmar i kylen så blir smakerna tydligare. Smaka av och tillsätt mer av några krydda om du vill.

Tips! Baka och doppa knaprigt fröknäcke i din hummus, det är sååå gott – klicka här för recept!

Chokladbollkladdkaka

En magiskt god chokladbollkladdkaka som både smakar kladdkaka och chokladbollar! Det bästa av två världar – chokladbollar och kladdkaka i ett. När jag bjöd mina vänner på denna var alla lyriska, den gick åt i ett nafs kan jag lova. Garnera kladdkakan med chokladbollar och minimarshmallows. Fäst dem med smält choklad.

Tips! Ljuvligt, goda recept på havrebollar jag bakat: klicka här för recept!

CHOKLADBOLLKLADDKAKA

12 bitar

125 g smör
½ krm salt
3 dl strösocker
¾ dl kakao
1 dl kokos
1 dl havregryn
1 msk kaffe (gärna starkt kaffe)
1 dl vetemjöl
3 ägg

Garnering
50 g smält choklad
chokladbollar
minimarshmallows

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull.

2. Tillsätt salt, strösocker och kakao. Rör om ordentligt.

3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet.

4. Häll smeten i en smord och bröad springform. Strö över kokos.

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 22–24 min. Låt den svalna i formen.

6. Smält choklad och doppa minimarshmallows och chokladbollar i chokladen. Dekorera tårtan och låt chokladen stelna i kylen.

Tips! Ljuvligt, goda recept på havrebollar jag bakat: klicka här för recept!