Smashed potatoes pie / krossad potatis paj
Krossad potatis paj. Bottnen består av krossad potatis och fyllningen av en härlig, klassisk pajfyllning. Självklart kan man fylla pajen med vilka grönsaker eller proteiner som man vill.
Tips! Servera nybakade baguetter till pajen – klicka till receptet här!
Potatisbotten:
5 stora potatisar (eller flera små)
salt
olja
Äggfyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt
svartpeppar
2 dl riven ost
Fyllning:
broccoli
cocktailtomat
kyckling (eller skinka eller annan valfri produkt)
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela de stora potatisarna på mitten (om du har flera mindre potatisar behöver de inte delas). Koka potatisarna i ca 15 minuter i saltat vatten.
3. Mosa potatisarna i botten på en pajform och tryck upp dem lite på kanterna. Pensla bottnen med olja och strö över salt.
4. Förgrädda bottnen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills de fått en lätt gyllenbrun färg på ytan. Sänk värmen till 200 grader när potatisbottnen är klar.
5. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar. Riv osten.
6. Strö hälften av osten på potatisbottnen. Lägg på bitar av broccoli, cocktailtomater och kyckling (eller annan fyllning). Strö över resten osten. Häll över äggfyllningen.
7. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min i 200 grader. Servera gärna med en fräsch sallad.