En mycket lättbakad limpa med grovt mjöl i degen. Den jäser bara en gång direkt i formen vilket är smidigt och enkelt!
Tips! Baka grova grötfrallor som är mycket saftiga och goda! Klicka här för recept!
Grovlimpa som bara jäser en gång
25 g jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
2 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, rapsolja, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt.
2. Forma degen till en limpa (samma längd som din limpform).
3. Lägg limpan, i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Skär snitt i degen med en vass kniv.
4. Spola upp varmvatten i diskhon, ca 5 cm. Ställ ner limpformen och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min (degen jäser snabbare i det varma vattnet). Sätt ugnen på 250 grader.
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 35 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet. Ta upp liman ur formen och låt den svalna på ett galler.