Pannkakor

pannkakor18

Att steka pannkakor är kul, avkopplande och framförallt goda att äta! Det här är ett klassiskt recept som ger goda frasiga pannkakor. Receptet är väl beprövat och funkar perfekt! Ibland behöver man reglera mängden mjölk eller vetemjöl om man tycker smeten blir för tunn eller för tjock. Provstek alltid en pannkaka så märker du om smeten är lagom tjock.

Smeten går lika bra att använda till plättar.

Tips! Servera gärna pannkakorna med sylt, äppelmos, vispgrädde eller glass! Om du vill ha ett sockerfritt alternativ är det jättegott att mosa en egen sylt av hallon, jordgubbar eller blåbär.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Ljuvligt goda, lättgjorda ost- & skinkpiroger – klicka på bilden för recept!
Ljuvligt goda, lättgjorda ost- & skinkpiroger – klicka på bilden för recept!

Pannkakor

3 dl vetemjöl
4 ägg
½ tsk salt
8 dl mjölk

smör att steka i

GÖR SÅ HÄR

  1. Vispa ihop vetemjöl, ägg, salt och hälften av mjölken till en tjock massa (utan klumpar).
  2. Tillsätt resten av mjölken, lite i taget och vispa allt till en slät smet. Låt den stå i ca 10 min. Om smeten är för tjock kan man tillsätt lite extra mjölk. Och om smeten är för tunn kan man vispa i lite extra vetemjöl. Provgrädda en pannkaka för att avgöra det.
  3. Värm upp en stekpanna på högsta värmen. Tillsätt en klick smör.
  4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
  5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.
3. Värm upp en stekpanna på högsta värmen. Tillsätt en klick smör.
3. Värm upp en stekpanna på högsta värmen. Tillsätt en klick smör.
4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
4. Häll ett tunt lager smet i stekpannan. Sänk värmen ett par steg. Vänd pannkakan när smeten börjar stelna.
5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.
5. Grädda pannkakan en liten stund. Lägg de färdiga pannkakorna i hög på ett fat så de håller värmen. Reglera värmen upp och ner under gräddningen så pannkakorna blir lagom gyllenbruna.

pannkakor17

10-minuters frallor

10-minutersfrallor7 10-minutersfrallor10

10-minuters frallor. Supergoda, lättgjorda och snabba frallor som passar perfekt till frukost. Speciellt på helgerna eller semestern när man har tid att baka. Bröden är allra godast nybakade. Frys direkt in de bröd som inte äts upp. Tina dem i mikron och ät dem ljumna när du tar fram dem.

Snabb limpa som inte behöver jäsa! Klicka på bilden för recept!
Snabb limpa som inte behöver jäsa! Klicka på bilden för recept!
Underbart gott 3-minuters tunnbröd. Klicka på bilden för recept!
Underbart gott 3-minuters tunnbröd. Klicka på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

10-minuters frallor

12 st 
1 msk bakpulver
1 tsk salt
2 dl havregryn
7 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
3 1/2 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Tillsätt alla torra ingredienser i en skål. Rör om. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till kladdig deg.

2. Rulla degen i mjöl. Forma degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 12 bitar.

3. Forma degbitarna runda, platta till den och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Tillsätt alla torra ingredienser i en skål. Rör om. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Tillsätt alla torra ingredienser i en skål. Rör om. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och blanda ihop allt till kladdig deg.
2. Rulla degen i mjöl. Forma degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 12 bitar.
2. Rulla degen i mjöl. Forma degen till en rulle på ett mjölat bakbord. Dela degen i ca 12 bitar.
3. Forma degbitarna runda, platta till den och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Forma degbitarna runda, platta till den och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.

10-minutersfrallor9 10-minutersfrallor6 10-minutersfrallor5 10-minutersfrallor8

Nyttiga äppelfrallor

nyttigaäppelfrallor8 nyttigaäppelfrallor10

NYTTIGA ÄPPELFRALLOR Supergoda, mättande frallor som bl a innehåller havregryn, mjölk, ägg och rivet äpple. Äpplena gör dem extra saftiga och goda i smaken. De innehåller inget vanligt vitt vetemjöl, men smakar ändå som bröd av de malda havregrynen. Perfekt för den som inte vill äta vetemjöl.

havregrynslimpa
Baka en nyttig havregrynslimpa – ljuvligt god och saftig! Klicka på bilden för recept!

Nyttiga äppelfrallor

1 st

8 dl havregryn (mixa dem till mjöl)
2 ägg
2 små äpplen eller 1 stort äpple
2 tsk bakpulver
¾ tsk salt
2 ½ dl mjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 8 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.

2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en skål.

3. Skala och riv äpplena.

4. Blanda de mixade havregrynen, bakpulver och salt i en skål. Rör ner mjölken, de vispade äggen och äpplena. Blanda allt till en kladdig smet.

5. Klicka ut smeten till ca 14 frallor på en plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda frallorna mitt i ugnen i 13–15 min.

1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 8 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
1. Sätt ugnen på 250 grader. Mixa 8 dl havregryn till ett mjöl i en matberedare eller mixer med knivar.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en skål.
2. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i en skål.
3. Skala och riv äpplena.
3. Skala och riv äpplena.
4. Blanda de mixade havregrynen, bakpulver, salt och mjölk i en skål. Rör ner mjölken och äpplena till en kladdig smet.
4. Blanda de mixade havregrynen, bakpulver och salt i en skål. Rör ner mjölken, de vispade äggen och äpplena. Blanda allt till en kladdig smet.
5. Klicka ut smeten till ca 14 frallor på en plåt med bakplåtspapper.
5. Klicka ut smeten till ca 14 frallor på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda frallorna mitt i ugnen i 13–15 min.
6. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12–14 min.

nyttigaäppelfrallor7 nyttigaäppelfrallor8 nyttigaäppelfrallor9 nyttigaäppelfrallor11

Silviakaka

silviakakaD silviakakaA

Silviakaka är en klassisk favorit som är vansinnigt god till fikat! Den kommer garanterat gå åt som smör i solsken! Obs! Smeten innehåller inget fett.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Silviakaka

12–16 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 ½ dl vatten

Glasyr
150 g smör
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

Garnering
kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet.

2. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 min. Låt den kallna i formen.

4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet.

5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vas kniv.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa snabbt ihop allt till en smet.
2. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
2. Häll smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 min. Låt den kallna i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 16–20 min. Låt den kallna i formen.
4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet.
4. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det puttra på låg värme i en minut. Stäng av värmen. Tillsätt vaniljsocker och äggulor. Vispa ihop till en slät smet.
5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vas kniv.
5. Bred ut glasyren på kakan. Strö över kokos och låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vas kniv.

silviakakaB silviakakaC silviakakaE

Chokladgrottor

chokladgrottor1

CHOKLADGROTTOR Mördegskakor är mycket enkla att göra och ljuvligt goda! Lägg en chokladbit på toppen så blir den extra läcker och god! Riktigt härliga godiskakor!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här).

Chokladgrottor

Ca 30 st

Deg

1 dl strösocker
5 dl vetemjöl 
½ krm salt 
200 g smör, rumsvarmt 

Garnering
30 bitar choklad (av valfri sort)
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.

2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar.

3.  Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

4. Lägg en chokladbit på varje boll och tryck till lite.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten. Pudra över florsocker före servering.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Eller kör ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
2. Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
3. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Lägg en chokladbit på varje boll och tryck till lite.
4. Lägg en chokladbit på varje boll och tryck till lite.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten. Pudra över florsocker före servering.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten. Pudra över florsocker före servering.