Hemgjord marängbotten är väldigt enkelt att göra. Man vispar ihop äggvitor och strösocker till en fluffig, vit, fast massa som man breder ut på en plåt och gräddar på låg värme i ugnen. Det är viktigt att ugnsvärmen inte är högre än 100 grader för då kommer bottnen få en ljusbrun färg. Om man har en slö elvisp som vispar långsamt kan det vara jobbigt att få marängen tillräckligt fluffig. Men med en starkt bra hushållsmaskin eller start elvisp är det inga problem.

Choklad på bottnen
Penslingen av choklad på bottnen gör jag av två anledningar. Den första är att det blir så himla gott med lite krispig, hård choklad. Men det bästa är att marängbottnen håller sig frasig längre. Den blöta grädden eller tårtfyllningen från gör inte bottnen fuktig och därmed håller den sig frasig mycket längre.

Här hittar du inspiration & recept på olika fyllningar och marängtårtor!

Marängbotten

3 äggvitor
2 dl strösocker

Till bottnen (kan uteslutas)
100 g choklad (mörk, ljus eller vit)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt strösockret, en deciliter i taget och fortsätt vispa till ett hårt, fast skum.

2. Bred ut marängsmeten till en rundel, ca 25 cm i diameter, på en ugnsplåt med bakplåtspapper.

3. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar. Låt den kallna på plåten. Öppna luckan snabbt ca 2 gånger under gräddningen för att släppa ut ånga.

4. Smält chokladen över vattenbad och pensla den på marängbottnen. Låt chokladen stelna i kylen.