Ljuvligt god, mättande & fräsch smoothie baserad på vattenmelon & banan! Mycket god i smaken och passar bra när man är sugen på något som både mättar och är gott. Om man vill söta den kan man tillsätta några teskedar strösocker, men jag tycker den är fantastiskt god utan socker – och nyttigare.
Bakpulver är ett kemiskt jäsmedel som inte behöver jäsa innan gräddning. Det består av syra, bikarbonat och stärkelse (majs eller vete). När syra och bikarbonat förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden är en gas som ger luftbubblor i smeten eller degen, dvs ett luftigare bakverk.
En smet som innehåller bakpulver ska inte vispas länge, utan det räcker med att man snabbt blandar ihop allt till en slät smed. Om man vispar för länge blir kakan seg eftersom glutentrådarna blir för starka i kakan och då blir kakan/brödet inte lika luftig och hög i ugnen.
En bröddeg eller bulldeg som innehåller bakpulver ska inte knådas för då blir glutentrådarna starka och motståndet för hårt för att brödet ska kunna jäsa ordentligt och bli luftigt. Blanda bara snabbt ihop en bakpulverdeg utan onödig knådning eller blandning.
Matbröd som innehåller bakpulver är allra godast när de är nybakade (gäller inte sockerkakor och småkakor!). På bara några timmar kan de blir torra och tråkiga. Om du vill frysa in brödet ska det göras direkt de kallnat på plåten. De smakar nybakat om du tinar dem snabbt i mikron innan du ska äta dem. Scones är ett exempel på ett populärt bakpulverbröd.
Byta ut bakpulvret Om brödet innehåller en syra kan bakpulvret ersättas med bikarbonat. Ta då hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Bikarbonat innehåller ingen syra som bakpulverblandningen gör och därför behöver man istället tillsätta något surt för att jäsningen ska fungera, t ex filmjölk, gräddfil eller lingon. Bikarbonat kan dock ge brödet en mörkare färg pågrund av att den så kallade maillardreaktionen drar igång (en kemisk reaktion som ger mörkare färg och en lite salt, speciell smak) .
Fördel: Det går snabbt att baka med bakpulver och brödet behöver inte jäsa.
Nackdel: Brödet bör ätas direkt eftersom det blir torrt snabbt.
En fruktig, fräsch och ljuvligt god glass baserad på vattenmelon och banan. Bananen ger glassen en härlig sötma och gör den oerhört krämig. En härlig favorit som både barn och vuxna gillar!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Melonsorbet utan socker
ca 350 g vattenmelon, fryst i bitar 1 banan, fryst i skivor ca 1 dl vatten eller mjölk (mjölk gör den krämigare)
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa fryst vattenmelon, banan och vatten till en krämig sorbet i en köksmaskin med knivar (häll på lite vatten i taget).
1. Mixa fryst vattenmelon, banan och vatten till en krämig sorbet i en köksmaskin med knivar (häll på lite vatten i taget).
När sötsuget sätter in är den här kakan perfekt att göra! Den tar drygt 1 minut att göra i mikron och innehåller bara ägg, banan och kakao. Den har en mjuk härlig konsistens, god chokladsmak och mättar bra. Perfekt när man är sötsugen, men vill vara nyttig! Min 6-åriga dotter åt kakan med god aptit och passar barn och vuxna lika bra.
Tips!
Servera gärna chokladkakan med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbar. Supergott och hälsosamt!
1. Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao. Tillsätt ev. en nypa salt för att framhäva smaken. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer med knivar, till en slät smet.
2. Häll smeten i två mindre skålar, ca 12 cm i diameter (eller i en större). Strö över kokos.
3. Kör en skål i taget i mikron på högsta värmen i 1–1 ½ minut. Stäng av värmen (om formen har låg kant) och det håller på att koka över. Sätt på värmen direkt när smeten sjunkit ner igen. Kör den inte för länge för då blir kakan för fast och hård i konsistensen. Servera gärna med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubb.
1. Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao. Tillsätt ev. en nypa salt för att framhäva smaken. Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en mixer med knivar, till en slät smet.2. Häll smeten i två mindre skålar, ca 12 cm i diameter (eller i en större). Strö över kokos.3. Kör en skål i taget i mikron på högsta värmen i 1–1 ½ minut. Stäng av värmen (om formen har låg kant) och det håller på att koka över. Sätt på värmen direkt när smeten sjunkit ner igen. Kör den inte för länge för då blir kakan för fast och hård i konsistensen. Servera gärna med bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubb.
En fruktig, fräsch och ljuvligt god glass baserad på vattenmelon och banan. Bananen ger glassen en härlig sötma och gör den oerhört krämig. Mjölken gör också att glassen blir krämig. Det går bra att använda vatten, men då blir glassen lite mindre krämig, men fortfarande god!
Tips! Det går lika bra att göra glassen på t ex honungsmelon eller andra melonsorter!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Nyttig melonglass
ca 350 g vattenmelon, fryst i bitar 1 banan, fryst i skivor ca 1 dl mjölk eller naturell yoghurt (eller vatten) mjölk och yoghurt gör den krämigare än vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Mixa fryst vattenmelon, banan och mjölk eller yoghurt till en krämig glass i en köksmaskin med knivar (häll på lite mjölk i taget och anpassa mängden till hur krämig du vill ha den).
1. Mixa fryst vattenmelon, banan och mjölk eller yoghurt till en krämig glass i en köksmaskin med knivar (häll på lite mjölk i taget och anpassa mängden till hur krämig du vill ha den).