Läcker brödrulle fylld med ost, skinka och tomatsås. Som en calzone, men i form av en rulle med snygga flätor på toppen. Ett riktigt WOW-bröd som garanterat gör succé! Och det är inte bara snyggt på ytan utan makalöst gott! Om man är lat och inte orkar fläta brödet går det lika bra att bara rulla ihop hela degen och grädda den som en rulle.
* vatten eller mjölk i degen!
Vatten i degen gör brödet segare med mer tuggmotstånd (typ baguetter). Mjölk gör brödet mjukare och saftigare (typ källarfranska). Båda är lika goda, men på lite olika sätt och olika konsistens.
¼ pkt jäst (ca 12 gram) 3 dl vatten eller mjölk*, fingervarmt 1 tsk salt 1 msk rapsolja 7–8 dl vetemjöl
Fyllning ca 1 dl tomatsås 200 g skinka, strimlad 200 g ost, riven oregano
Garnering 1 ägg, uppvispat ev. flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Kavla ut degen till en rektangel, ca ¾ cm tunn, på ett lätt mjölat bakplåtspapper
3. Bred ut tomatsåsen på ca 1/3 av degen i ena kanten. Strö över skinka, ost och oregano.
4. Skär tunna remsor av 1/3 av degen, ca 42 st, på andra sidan degen (än fyllningen). Bredden på remsorna är inte så viktig, man kan göra tjockare flätor av färre remsor, men tänk på att antalet remsor ska gå att gångra med 3.
5. Fläta remsorna tre och tre.
6. Rulla ihop degsidan med fyllning, fram till flätorna.
7. Lägg flätorna över degrullen. Stoppa in ändarna under rullen. Lägg över bakplåtspapperet med rullen på en ugnsplåt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Pensla flätan med ägg. Strö ev. över flingsalt.
9. Grädda pizzarullen längst ner i ugnen i ca 25 min. Sänk värmen till 200 grader efter 10 min.
Fruktig, nyttig och sockerfri glass som är gudomligt god och svalkande. Se till att ha frysta apelsiner och bananer i frysen så kan du när som helst fixa denna smarriga glass på några minuter!
TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram, Facebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!
Nyttiga kokosbollar helt utan tillsatt socker – istället innehåller de dadlar som ger en härlig smak! De är gudomligt goda och man kan inte tro att de inte innehåller något tillsatt socker. Även mina barn gillar dem utan att ens reflektera över att de innehåller dadlar istället för socker. De är supergoda och ett perfekt alternativ om man vill minska på sockret.
10–12 dadlar 3 dl havregryn 1 ¾ msk kakao 1 dl kokos ¾ dl kokosolja 1 nypa salt 2–3 msk kaffe ev. lite vatten
Garnering kokos (eller hackad sötmandel eller hasselnötter)
GÖR SÅ HÄR
1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.
2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa. Använd en mixerstav eller hushållsmaskin med knivar.
3. Tillsätt kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget (efter smak och lagom konsistens). Fortsätt mixa ihop allt till en kladdig smet som det går att rulla bollar av.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare och kokosen fäster bättre. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem och ta fram vid behov.
2 potatisar ca 1 tsk rapsolja salt
grovmalen svartpeppar
1. Lägg ett bakplåtspapper på en stor tallrik eller på den runa plattan i mikron. Pensla det med ett tunt lager olja.
2. Tvätta potatisarna noga och torka dem torra. Skiva potatisarna tunt med en osthyvel.
3. Lägg ut potatisarna på bakplåtspappret (de får inte överlappa varandra). Strö över salt och grovmalen peppar.
4. Kör potatisarna i mikron i 5–9 min tills de får en gulbrun färg. Tiden varierar beroende på hur många potatisskivor du har och vilken styrka din mikro har. Om du har en liten mikro och bara får plats med en vanlig måltidstallrik får du köra en potatis i taget. Då tar det 3–4 minuter i mikron. Låt potatisarna kallna på pappret.