Lindas smuläppelpaj

smuläppelpaj7 smuläppelpaj10

SÖT, SALT & SMULIG Superläcker äppelpaj som har en perfekt kombinationen av sött, lite salt och smulor. Den godaste äppelsmulpajen man kan tänka sig! Servera den med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde.

Saftig, superläcker äppel-kanelbullekaka – klicka till receptet här!
Saftig, superläcker äppel-kanelbullekaka – klicka till receptet här!
äppelkladdkaka
Ljuvligt god, läcker äppelkladdkaka. Klicka här för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Här finns fler läckra, goda recept med äpplen!

Här hittar du alla recept i Linda bakskola!

Lindas smuläppelpaj

Ca 10 portioner

Fyllning
ca 3 äpplen
ca 1 tsk kanel
1–2 msk strösocker 

Smuldeg
150 g smör, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker (det går bra att minska lite på sockret med ½ dl om man vill)
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ tsk flingsalt (eller ½ krm vanligt salt) 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala äpplena och skär dem i skivor.

2. Lägg äppelbitarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över kanel och strösocker.

3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.

4. Smula degen över äpplena.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala äpplena och skär dem i skivor.
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala äpplena och skär dem i skivor.
2. Lägg äppelbitarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över kanel och strösocker.
2. Lägg äppelbitarna i en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över kanel och strösocker.
3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
3. Smuldeg: Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
4. Smula degen över rabarbern.
4. Smula degen över äpplena.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den svalna i formen. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

smuläppelpaj6 smuläppelpaj8 smuläppelpaj9

Lindas bake-off frallor

Lindas-bake-off4 Lindas-bake-off2

FRYS IN DEGEN Bröd med jäst i degen tar tid att baka eftersom de ska jäsa i två olika omgångar. Men här kommer lösningen! 🙂 Frys in degbullarna i frysen innan du gräddar dem. Då kan du ta fram en eller flera frallor och grädda dem precis när du vill! Supersmart och de blir supergoda! Ingen kan tro att degen varit frys innan. Degen håller i ca 1–2 månader i frysen. Den tinar ganska snabbt när den kommer ut i rumstemperatur.

mjölfri hälsolimpa
Baka en mjölfri hälsolimpa – klicka här eller på bilden för recept!
Baka fluffiga, härliga tekakor – klicka här eller på bilden för recept!
Baka fluffiga, härliga tekakor – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Tips! Byt ut 2–3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl för mer fibrer i frallorna.

Tips! Gör en halv sats deg om du vill ha 9 frallor.

Lindas bake-off frallor

Ca 18 st

* Vatten i degen gör frallorna lite sega och mer luftiga och mjölk gör dem mjuka och saftiga i konsistensen. Båda varianterna är goda och det är bara den personliga smaken som avgör vad man gillar bäst. Skillnaden i smak och konsistens är inte jättestor, utan det krävs ganska mycket erfarenhet för att kunna avgöra vilken sorts degvätska man använt.

50 g jäst
6 dl vatten eller mjölk, fingervarm *
2 tsk salt
2 msk rapsolja
14–16 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 18 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på 2 mjölade tallrikar eller skärbrädor. Ställ dem i frysen i någon timme tills de blir frysta och hårda.

3. Lägg de frysta degfrallorna i plastpåsar och lägg dem i frysen.

4. Ta en påse frysta frallor (eller en i taget) när du är sugen på nygräddat bröd (de håller 1–2 månader i frysen).

5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i ca 18 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på 2 mjölade tallrikar eller skärbrädor. Ställ dem i frysen i någon timme tills de blir frysta och hårda.
2. Dela degen i ca 18 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på 2 mjölade tallrikar eller skärbrädor. Ställ dem i frysen i någon timme tills de blir frysta och hårda.
3. Lägg de frysta degfrallorna i plastpåsar och lägg dem i frysen.
3. Lägg de frysta degfrallorna i plastpåsar och lägg dem i frysen.
4. Ta en påse frysta frallor (eller en i taget) när du är sugen på nygräddat bröd (de håller 1–2 månader i frysen).
4. Ta en påse frysta frallor (eller en i taget) när du är sugen på nygräddat bröd (de håller 1–2 månader i frysen).
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.

Lindas-bake-off5 Lindas-bake-off1 Lindas-bake-off3 Lindas-bake-off6

bake off3

Pudrade smuldegskakor

pudradesmuldegskakor8 pudradesmuldegskakor3

Gör småkakor av samma deg som en smulpaj – de är ljuvligt goda! Idén till de här kakorna har jag fått genom att jag älskar smuldegen på äppel-, och rabarberpaj. Jag tänkte att småkakor gjorda på exakt samma deg måste bli en succé – och jag hade rätt. De är så ljuvligt goda och lätta att göra.

Försök hålla degen lite smulig när du formar kakorna så de inte blir för kompakta. Man vill att de fortfarande ska vara lite smuliga, men de ska ändå hålla ihop under gräddningen. Jag är super-supernöjd med dem och mina barn älskade dem. De tog slut direkt. Men fördelen med dessa är att man har nästan alltid ingredienserna hemma och de går fort att göra nya.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Smaksättningstips!
Tillsätt någon av ingredienserna i degen:
• 1 tsk kanel
• 2 msk hackad sötmandel eller nötter
• ½ dl kokos

Smuldegskakor

Ca 24 st

150 g smör, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ tsk flingsalt (eller ½ krm vanligt salt)

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.

2. Klicka ut runda kakor, ca 1 msk deg till varje. Kläm till dem försiktigt till små bollar och platta till dem lätt, men inte för mycket så degen blir för kompakt.

3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 16–18 min. Låt dem kallna och stelna helt på plåten. Pudra kakorna med florsocker före servering.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.

smuldegskakor2

3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 16–18 min. Låt dem kallna och stelna helt på plåten.
3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 16–18 min. Låt dem kallna och stelna helt på plåten.

pudradesmuldegskakor1 pudradesmuldegskakor7 pudradesmuldegskakor2 pudradesmuldegskakor6 pudradesmuldegskakor4 pudradesmuldegskakor5

Smuldegskakor

smuldegskakor10 smuldegskakor5

Gör småkakor av samma deg som en smulpaj – de är ljuvligt goda! Idén till de här kakorna har jag fått genom att jag älskar smuldegen på äppel-, och rabarberpaj. Jag tänkte att småkakor gjorda på exakt samma deg måste bli en succé – och jag hade rätt. De är så ljuvligt goda och lätta att göra.

Försök hålla degen lite smulig när du formar kakorna så de inte blir för kompakta. Man vill att de fortfarande ska vara lite smuliga, men de ska ändå hålla ihop under gräddningen. Jag är super-supernöjd med dem och mina barn älskade dem. De tog slut direkt. Men fördelen med dessa är att man har nästan alltid ingredienserna hemma och de går fort att göra nya.

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på InstagramFacebook & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Knapriga, fantastiskt goda M & M-snittar – klicka här för recept!
Knapriga, fantastiskt goda M & M-snittar – klicka här för recept!

Smaksättningstips!
Tillsätt någon av ingredienserna i degen:
• 1 tsk kanel
• 2 msk hackad sötmandel eller nötter
• ½ dl kokos

Smuldegskakor

Ca 24 st

150 g smör, kylskåpskallt
1 ½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ tsk flingsalt (eller ½ krm vanligt salt)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.

2. Klicka ut runda kakor, ca 1 msk deg till varje. Kläm till dem försiktigt till små bollar och platta till dem lätt, men inte för mycket så degen blir för kompakt.

3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 16–18 min. Låt dem kallna och stelna helt på plåten.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en smulig deg.
2. Klicka ut runda kakor, ca 1 msk deg till varje. Kläm till dem försiktigt till små bollar och platta till dem lätt, men inte för mycket så degen blir för kompakt.
2. Klicka ut runda kakor, ca 1 msk deg till varje. Kläm till dem försiktigt till små bollar och platta till dem lätt, men inte för mycket så degen blir för kompakt.
3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 16–18 min. Låt dem kallna och stelna helt på plåten.
3. Grädda kakorna mitt i ugnen i 16–18 min. Låt dem kallna och stelna helt på plåten.

smuldegskakor4 smuldegskakor9 smuldegskakor6 smuldegskakor8 smuldegskakor7

Hastkaka

hastkaka9 hastkaka8

GOTT & ENKELT TILL FIKAT Blixtsnabb, mumsig bakpulverkaka med kanel & socker! Den är lätt att göra och behöver inte jäsa. Kakan innehåller vanliga ingredienser som man oftast har hemma. Den tar bara några minuter att slänga ihop och sedan sköter den sig själv i ugnen.

kärleksmumsmuffins
Superläckra, goda kärleksmumsmuffins med härlig chokladglasyr! Klicka här för recept!

 

 

Hastkaka

12–15 bitar

1 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 ½ dl strösocker
7 ½ dl vetemjöl
150 g smör, rumsvarmt
3 ½ dl filmjölk 

Fyllning
kanel
strösocker 

Garnering
kanel
pärlsocker 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda vaniljsocker, bakpulver, strösocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och rör ihop allt till en kladdig deg.

2. Fördela hälften av degen i en smord och bröad spring, form (eller klädd med bakplåtspapper). Strö över kanel och strösocker i valfri mängd.

3. Smula över resten av degen.

4. Strö över kanel och pärlsocker i valfri mängd.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 50 min. Låt den svalna i formen.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda vaniljsocker, bakpulver, strösocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och rör ihop allt till en kladdig deg.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda vaniljsocker, bakpulver, strösocker och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och rör ihop allt till en kladdig deg.
2. Fördela hälften av degen i en smord och bröad spring, form (eller klädd med bakplåtspapper). Strö över kanel och strösocker i valfri mängd.
2. Fördela hälften av degen i en smord och bröad spring, form (eller klädd med bakplåtspapper). Strö över kanel och strösocker i valfri mängd.
2. Fördela hälften av degen i en smord och bröad spring, form (eller klädd med bakplåtspapper). Strö över kanel och strösocker i valfri mängd.
3. Fördela hälften av degen i en smord och bröad spring, form (eller klädd med bakplåtspapper). Strö över kanel och strösocker i valfri mängd.
4. Strö över kanel och pärlsocker i valfri mängd.
4. Strö över kanel och pärlsocker i valfri mängd.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna i formen.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna i formen.

hastkaka10 hastkaka7 hastkaka6