De här rågsiktsrutorna brukar jag ofta baka när vi är på vårt landställe eller i fjällen. När vi är lediga eller på semester bakar jag alltid bröd till frukost. Jag älskar nybakat bröd!
Med fem barn i åldrarna 5–17 år är det här brödet perfekt eftersom alla i familjen älskar det. Det är enkelt att göra, kräver inga speciella formar eller någon kavel. Superenkelt!
Tips: Kalljästa rågsiktsrutor
Ibland kalljäser jag dessa bröd. Då gör jag degen på kvällen och jäser den under bakduk i kylskåpet på natten. På morgonen: Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper (eller smord med smör) . Skär den i ett rutmönster och låt degrutorna jäsa under en bakduk medan ugnen blir varm (20–30 min). Följ i övrig receptet nedan.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskolaochFacebook: Lindas bakskola
Enkla rågsiktsrutor
12 st
Rustikt bröd som är saftigt och kräver en liten arbetsinsats.
25 g jäst3 dl mjölk, fingervarm25 g smör, rumsvarmt1 tsk salt2 msk ljus sirap7–8 dl rågsiktGÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
4. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper, ca 1 ½ cm tjock.
5. Dela degen i ett rutmönster, 12 st, med en degskrapa eller kniv. Strö över lite vetemjöl och låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
6. Grädda brödet mitt i ugnen i 16–20 min. Låt brödet svalna under bakduk på ett galler.
[caption id="attachment_4708" align="" width="860"] 1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.[/caption]
[caption id="attachment_4709" align="" width="860"] 2. Tryck ut degen till en rektangel på en plåt med bakplåtspapper, ca 1 ½ cm tjock.[/caption]
[caption id="attachment_4710" align="" width="860"] 3. Dela degen i ett rutmönster, 12 st, med en degskrapa eller kniv. Strö över lite vetemjöl och låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 min.[/caption]
[caption id="attachment_4703" align="" width="860"] Nygräddat och klart! Låt brödet svalna under bakduk på ett galler.[/caption]
Calzone – inbakad pizza som är himmelskt god! Pizza – Calzone! Jag älskar inbakad pizza, det är så himla gott! Innehållet blir så saftigt och gott med den smälta osten som rinner ut när man skär den i bitar. Ljuvligt! Fyllningen kan man variera med vad man vill. I stället för skinka är det gott …
Underbart goda, lättbakade rågsiktsfrukostrutor! Degen kan kalljäsa i kylen över natten och gräddas direkt när man vaknar. Antingen låter man degen jäsa i bunken och så bakar man ut dem från punkt 2 på morgonen. Eller så låter man degen jäsa i formar eller på plåtar i kylen och gräddar direkt när man vaknar. Båda …
Tekakor i långpanna. Sånt här bröd går inte att köpa! Man måste baka det själv! Saftigare, mjukare bröd får man leta efter. Otroligt härligt frukostbröd som bara trycks ut i en form och gräddas. Så lyxigt! TIPS! Följ gärna Lindas bakskola på Instagram (klicka här!) så får du alla nya recept i ditt flöde! Tips! Följ Lindas bakskola …