Mjuka kanelbullerutor

dagensrecept2

Saftiga, mjuka rutor med en urgod kanel- och smörfyllning på toppen som gör att de får de en härlig smak av kanelbulle. De är superenkla att baka och gräddas i en långpanna. Det går bra att frysa in rutorna som blir över, om det blir några 😉

[caption id="attachment_37520" align="alignnone" width="215"]Gör supergoda, fluffiga marshmallows – klicka här för receptet! Gör supergoda, fluffiga marshmallows – klicka här för receptet![/caption]
[caption id="attachment_51167" align="alignnone" width="215"]Kanelbullekaka Saftig kanelbullekakak – klicka här för recept![/caption]

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola Facebook: Lindas bakskola

Mjuka kanelbullerutor

Ca 24 bitar

3 ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker
3 ½ dl vetemjöl

50 g smör, smält

1 ½ dl vatten, kokhett


Fyllning
50 g smör

½ dl mjölk

½ tsk mald kanel
1 ½ msk vaniljsocker

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1.
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl och rör ner det ihop med smör och vatten till en slät smet.

2. Häll smeten i en form, ca 19 x 27 cm, klädd med bakplåtspapper.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min.

4. Stjälp upp kakan på en skärbräda med undersidan uppåt. Dra bort bakplåtspappret.

5. Fyllning: Smält smöret och tillsätt mjölk, kanel och vaniljsocker. Låt blandningen puttra i ca 1 min under omrörning.

6. Skeda smörmjölken över botten och låt den svalna. Ställ kakan övertäckt i kylen i ca 30 min.

7. Pudra över florsocker och skär kakan i rutor. Servera gärna med vispad grädde och hallon

.

Kladdkaka med chokladganache & cashewnötter

dagensrecept kladdganache2

En av de läckraste kladdkakor jag vet! Den krämiga chokladganachen på toppen i kombination med de salta cashewnötterna är ljuvligt god! En perfekt dessert efter en god middag. Eller bjud vännerna och kollegorna på fika.

Baka en superläcker kokoskladdkaka – klicka här för recept!
Baka en superläcker kokoskladdkaka – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola 

Kladdkaka med chokladganache & cashewnötter

10–12 bitar 

150 g smör

3 dl strösocker

4 msk kakao

1 ¾ dl vetemjöl

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker
3 ägg


Chokladganache
150 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde

½ dl cashewnötter

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader.
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner strösockret. Låt blandningen svalna något.

2. Tillsätt resten av ingredienserna i smörblandningen och rör snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 11 x 30 cm eller en rund springform, ca 23 cm i diameter.

4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 22–28 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.
 Låt kakan kallna i formen.

5. Koka upp grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.

6. Hacka cashewnötterna.

7. Bred ut chokladganachen på kladdkakan och strö över hackade cashewnötter. Låt den stelna i kylen.

1. Sätt ugnen på 180 grader.
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner sockret. Låt det svalna.
1. Sätt ugnen på 180 grader.
 Smält smöret i en kastrull och blanda ner strösockret. Låt blandningen svalna något.

2. Tillsätt resten av ingredienserna i smöret och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Tillsätt resten av ingredienserna i smörblandningen och rör snabbt ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 11 x 30 cm eller en rund springform, ca 23 cm i diameter.
3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 11 x 30 cm eller en rund springform, ca 23 cm i diameter.

4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 22–28 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.
 Låt kakan kallna i formen.
4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 22–28 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha den.
 Låt kakan kallna i formen.

5. Koka upp grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.
5. Koka upp grädden i en kastrull. Låt chokladen smälta i grädden och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.

6. Hacka cashewnötterna.
6. Hacka cashewnötterna.

7. Bred ut chokladganachen på kladdkakan och strö över hackade cashewnötter. Låt den stelna i kylen.
7. Bred ut chokladganachen på kladdkakan och strö över hackade cashewnötter. Låt den stelna i kylen.utvald

 

 

 

 

 

Tunnbröd i stekpanna

 

dagens-recepttunnbröd1

Ät de läckra tunnbröden till frukost eller fyll dem med ett matig innehåll, rulla ihop dem och ta med på utflykten. Det är också gott att fylla ett bröd med t ex skagenröra och rulla ihop till en rulle och skära  i centimetertjocka bitar. Servera dem som tillbehör till fördrinken eller på buffén!

Gräddningstips! Det går också bra att grädda bröden i ugnen, 250 grader i ca 6–9 min.

Saftiga tekakor – klicka här för recept!
Saftiga tekakor – klicka här för recept!

 

Bra tips! Jag använder ofta olika galler till mina bröd och kakor! Det är snyggt och praktiskt – klicka här för mer info, pris & beställning!

galler

 

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla in alla mina enkla och goda steg-för-stegrecept på bloggen här!

Tunnbröd i stekpanna

10–14 st

25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 msk ljus sirap
½ dl rapsolja
1 ½ tsk salt
2 krm hjorthornssalt
9–10 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja, salt, hjorthornssalt och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en lite lös men smidig deg och knåda den i någon minut. Låt den jäsa under bakduk i 40–50 min.

2. Dela degen i 10–14 bitar.

3. Rulla degbitarna till bollar och kavla ut dem till tunna rundlar, 3–4 mm, på ett mjölat bakbord. Kör sista varvet med en kruskavel så att det inte bildas luftbubblor under gräddningen.

4. Grädda bröden (utan fett) på medelvärme, 1–2 min på varje sida i en gjutjärnsstekpanna. Lägg bröden ovanpå varandra och låt dem svalna inlindade i en kökshandduk så de håller sig mjuka.

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja, salt, hjorthornssalt och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en lite lös men smidig deg och knåda den i någon minut. Låt den jäsa under bakduk i 40–50 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja, salt, hjorthornssalt och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en lite lös men smidig deg och knåda den i någon minut. Låt den jäsa under bakduk i 40–50 min.

2. Dela degen i 10–14 bitar.
2. Dela degen i 10–14 bitar.

3. Rulla degbitarna till bollar och kavla ut dem till tunna rundlar, 3–4 mm, på ett mjölat bakbord. Kör sista varvet med en kruskavel så att det inte bildas luftbubblor under gräddningen.
3. Rulla degbitarna till bollar och kavla ut dem till tunna rundlar, 3–4 mm, på ett mjölat bakbord. Kör sista varvet med en kruskavel så att det inte bildas luftbubblor under gräddningen.

4. Grädda bröden (utan fett) på medelvärme, 1–2 min på varje sida i en gjutjärnsstekpanna . Lägg bröden ovanpå varandra och låt dem svalna inlindade i en kökshandduk så de håller sig mjuka.
4. Grädda bröden (utan fett) på medelvärme, 1–2 min på varje sida i en gjutjärnsstekpanna. Lägg bröden ovanpå varandra och låt dem svalna inlindade i en kökshandduk så de håller sig mjuka.

 

steg5

Kalljäst råglimpa

DAGENSRECEPT
råglimpa1

NYBAKAT TILL FRUKOST! Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen på natten. Grädda brödet direkt när du vaknar och njut av varmt bröd till frukost.

Kalljäst råglimpa

1 st

25 g jäst

3 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
1 tsk salt
2 msk rapsolja
½ dl mörk sirap
2 dl grovt rågmjöl (fint rågmjöl går också bra)
ca 5 dl vetemjöl

Garnering
grovt rågmjöl

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Forma degen till en limpa, lika lång som din limpform, ca 1 ½ liter.

3. Klä formen med bakplåtspapper och lägg i limpan. Strö över lite rågmjöl. Skär snitt i degen med en vass kniv. Täck formen med plastfolie och låt den jäsa i kylen över natten.

4. På morgonen: Ta fram limpan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i mjölken. Tillsätt salt, rapsolja, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt och saftigt. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

2. Forma degen till en limpa, lika lång som en limpform, ca 1 ½ liter.
2. Forma degen till en limpa, lika lång som en limpform, ca 1 ½ liter.

3. Lägg limpan i formen, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågmjöl. Skär snitt i degen med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.
3. Lägg limpan i formen, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite rågmjöl. Skär snitt i degen med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt i kylen över natten.

4. På morgonen: Ta fram limpan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 230 grader.
4. På morgonen: Ta fram limpan i rumstemperatur. Sätt ugnen på 230 grader.

steg5
5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 30–35 min. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in brödet. Låt limpan svalna i formen.

råglimpa2 råglimpa3

Knådfria kalljästa frukostbullar

dagensrecept

frukostbullar3

MORGONLYX! Nybakta frallor till frukost är det bästa som finns! Gör den lättgjorda, knådfria degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Då spar du tid på morgonen och smakerna i mjölet hinner utvecklas ordentligt under den långa jäsningen. På morgonen tar du fram degen och bakar ut frallor. De behöver jäsa ytterligare ca en halvtimme, men det går snabbt att grädda dem, ca 10 min. Under tiden bröden jäser hinner du duka fram och förbereda resten av frukosten.

Baka ett lättgjort rustikt & gott grytbröd – klicka här för recept!
Baka ett lättgjort rustikt & gott grytbröd – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

Knådfria frukostbullar

Ca 20 st

25 g jäst
4 dl vatten, kallt
1 ½ tsk salt
1 msk honung
1 dl grahamsmjöl
6–8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg (du behöver inte knåda den). Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i kylen under natten (ca 8 timmar).

2. På morgonen: Knåda snabbt ihop degen på ett mjölat bakbord. Klipp 14–16 degbitar med en sax.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg (du behöver inte knåda den). Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i kylen under natten (ca 8 timmar).
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en deg (du behöver inte knåda den). Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i kylen under natten (ca 8 timmar).

2. På morgonen: Knåda snabbt ihop degen på ett mjölat bakbord. Klipp 14–16 degbitar med en sax.
2. På morgonen: Knåda snabbt ihop degen på ett mjölat bakbord. Klipp 14–16 degbitar med en sax.

3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.
4. Grädda bröden mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

steg5

frukostbullar2