Min mormor bakade ofta dessa hålkakor när vi kom på besök. Vi åt de ljumna med smör, herrgårdsost och gurkskivor. Ljuvligt gott och ett härligt minne!
Doften av nybakat bröd är underbart! Dessa hålkakor är oerhört saftiga och passar perfekt till frukost, mellis eller på utflykten. Rågsiktsmjölet i degen ger en rustik, god smak.
Fibertips!
– Blanda ner ca 1 dl blandade frön i degen.
– Byt ut 2 dl vetemjöl till grovt vetemjöl.
[caption id="attachment_36318" align="" width="180"]Baka saftiga tekakor – klicka här för recept![/caption]
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola
Mormors hålkakor
2 st50 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 dl filmjölk
75 g smör, smält
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjölGÖR SÅ HÄR1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och filmjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Forma degbitarna till bollar. Lägg dem på varsin plåt med bakplåtspapper och tryck ut dem till rundlar, 2–3 cm tjocka.
3. Stansa ut ett hål i mitten, 3–4 cm i diameter.
4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
5. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
[caption id="attachment_36309" align="" width="860"] 1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och filmjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.[/caption]
[caption id="attachment_36310" align="" width="860"] 2. Dela degen i två bitar. Forma degbitarna till bollar. Lägg dem på varsin plåt med bakplåtspapper och tryck ut dem till rundlar, 2–3 cm tjocka.[/caption]
[caption id="attachment_36311" align="" width="860"] 3. Stansa ut ett hål i mitten, 3–4 cm i diameter.[/caption]
[caption id="attachment_36312" align="" width="860"] 4. Strö över lite mjöl och nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.[/caption]
[caption id="attachment_36313" align="" width="860"] 5. Grädda bröden mitt i ugnen i 14–16 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.[/caption]
Energibröd som inte behöver jäsa. ENERGIBRÖD Ett mycket lättbakat energibröd som inte behöver jäsa. Ett toppenbra recept som enkelt kan bakas till frukost eller mellis. Brödet innehåller bikarbonat och behöver inte jäsa. Supersmidigt! Obs! Fröna i degen kan bytas ut mot valfria sorter. Solrosfröna kan få en lite grönaktig färg under gräddning, men det är …
Jag har tagit fram en långpanna/bakform som är helt perfekt att baka bröd, bullar och mjuka kakor i. Den har de perfekta måtten och jag kommer dela massor av bra recept som ni kan baka i denna form! Beställ gärna min suveräna form här – klicka här! Reklam för Lindas bakform. Beställ min nya bakplåt här! …
Mjukt, fluffigt och ljuvligt gott bröd som inte behöver knådas och jäser bara en gång. Släng snabbt ihop en deg och baka ett ljuvligt gott bröd – som inte behöver knådas och jäser bara en gång! Supergott bröd som även kan kalljäsa på i kylen över natten. Gör då degen på kvällen och ställ den …