En lagom stor munsbit som får plats i magen efter middagen.
En ljuvligt god, fryst och lättgjord dessert som kan förberedas ett par dagar i förväg och uppskattas av både barn och vuxna. Gör dubbel sats om ni är många runt bordet.
Enkla glassbakelser med pepparkakor som kan förberedas ett par dagar innan servering.
Glass 2 dl vispgrädde ½ dl kesella 1 msk florsocker 150 g vit choklad, smält ca 75 g hallon, frysta + florsocker
Garnering ca 20 pepparkakor
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffig. Blanda ner kesella och florsocker och sist den smälta chokladen.
2. Smula sönder de frysta hallonen och strö över lite florsocker. Rör ner dem i smeten.
3. Sätt ihop pepparkakorna två och två med en stor klick glasskräm emellan. Jämna till kanterna med en sked eller kniv. Frys in bakelserna i några timmar och ta fram dem precis före servering.
Förstklassiga, chokladdoppade mintkakor som fullkomligt smälter i munnen. Jag dekorerade mina mintkakor med strössel i form av ätbara silverstjärnor, men det kan man skippa om eller dekorera med något annat fint strössel.
1. Vispa äggvitan till ett skum. Droppa i pepparmintsolja.
2. Tillsätt vanilj- och florsocker. Blanda ihop allt till en fast men smidig massa. Degen ska gå att kavla ut.
3. Strö florsocker på bakbordet och kavla ut massan, ca ¾ cm tjock. Gör den inte för tunn för då blir kakorna svåra att doppa i chokladen.
4. Stansa ut runda kakor, ca 3 cm i diameter med t ex en tyll, ett litet glas eller liknande. Knåda ihop resterna av degen och kavla ut den på nytt. Lägg mintkakorna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna en stund.
5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa mintkakorna i chokladen och lägg dem på en skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Strö ev. över lite strössel. Låt chokladen stelna. Förvara dem i kylen i en burk med tätslutande lock.
Superläckra små godisbitar med nougat, krispiga Special K-flingor, choklad och nötter. Som en blandning mellan fudge och knäck. Ett favoritgodis som har en rykande åtgång och bakas varje år!
Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola
Krispiga nougat- & chokladbitar
Ca 50 st
1 dl florsocker 1 dl ljus sirap 100 g mörk choklad 250 g nougat ca 70 g Special K-flingor 1 ½ dl salta jordnötter
Garnering 150 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Smält ihop florsocker och sirap i en kastrull. Låt det puttra på medelvärme i ca 1 min. Stäng av värmen och smält chokladen och nougaten i eftervärmen.
2. Krama sönder flingorna lite lätt och grovhacka nötterna. Blanda ner dem i nougatsmeten.
3. Klä en form, ca 20 x 16 cm, med ett bakplåtspapper. Bred ut smeten i botten. Låt den stelna i frysen en stund.
4. Garnering: Smält chokladen och bred den över nougatkakan. Låt den stelna.
5. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.
[caption id="attachment_8696" align="alignnone" width="860"] 1. Smält ihop florsocker och sirap i en kastrull. Låt det puttra på medelvärme i ca 1 min. Stäng av värmen och smält chokladen och nougaten i eftervärmen.[/caption]
[caption id="attachment_8697" align="alignnone" width="860"] 2. Krama sönder flingorna lite lätt och grovhacka nötterna. Blanda ner dem i nougatsmeten.[/caption]
[caption id="attachment_8698" align="alignnone" width="860"] 3. Klä en form, ca 20 x 16 cm, med ett bakplåtspapper. Bred ut smeten i botten. Låt den stelna i frysen en stund.[/caption]
[caption id="attachment_8699" align="alignnone" width="860"] 4. Garnering: Smält chokladen och bred den över nougatkakan. Låt den stelna. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.[/caption]
[caption id="attachment_8700" align="alignnone" width="860"] 5. Skär kakan i små bitar med en vass kniv. Torka av kniven då och då om den är kladdig.[/caption]
Ingen jul utan chokladkola! Segmjuk och ljuvligt god chokladkola med ett täcke av mörk choklad på toppen. Om du bara vill ha klassiska chokladkolabitar kan du strunta i chokladen ovanpå. De här kolorna gör jag VARJE år och ofta flera gånger. Jag älskar dem! De hör verkligen julen till.
Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola eller Facebook: Lindas bakskola
Chokladkola x 2
Ca 20 bitar
1 dl ljus sirap 2 dl vispgrädde 2 dl strösocker 50 g smör 2 msk kakao ½ tsk ättiksprit
Garnering ca 100 g mörk choklad
GÖR SÅ HÄR
1. Koka ihop allt utom ättiksprit i en kastrull. Låt smeten koka på medeltemperatur till 125–128 grader. Om du inte har någon termometer kan du göra kulprovet. (Häll några droppar smet i ett glas kallt vatten, när dropparna stelnar är den färdigkokt.) Stäng av värmen när temperaturen är nådd och tillsätt ättikspriten. Rör om ordentligt.
2. Häll smeten i en form, ca 18 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ den i kylen för att stelna.
3. Garnering: Smält chokladen och bred ut den på kolan. Låt den stelna. Skär kolan i bitar när chokladen stelnat. Förvara kolan i kylen i en burk med tätslutande lock.
Traditonellt bakar man ofta kärleksmums i långpanna och skär dem i rutor, men för omväxlings skull gjorde jag dem som stora muffins. Om du ändå vill göra dem i långpanna bör formen vara ca 30 x 40 cm, ugnsvärme: 180 grader och gräddningstid ca 20–23 min (mitt i ugnen).
Kärt barn har många namn... Jag har alltid kallat dessa godbitar för kärleksmums, men de kallas även för snoddas, moccarutor, tv-kaka, ja listan kan göras lång! Vad kallar du dem för?
Saftiga chokladmuffins med ett ljuvligt täcke av chokladglasyr och kokos.
4 ägg 3 dl strösocker 1 msk vaniljsocker ¾ dl kakao 2 ½ tsk bakpulver 150 g smör, smält 1 ½ dl mjölk 4 ½ dl vetemjöl
Glasyr ca 2 msk kaffe ½ dl kakao 1 msk vaniljsocker 4–5 dl florsocker 75 g smör, smält 1–2 msk vatten
Garnering kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 16 st. Fyll dem till ¾.
3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 16–18 min. Låt dem kallna.
4. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.
5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.
[caption id="attachment_8639" align="alignnone" width="860"] 1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.[/caption]
[caption id="attachment_8640" align="alignnone" width="860"] 2. Fördela smeten i stora muffinsformar, ca 16 st. Fyll dem till ¾.[/caption]
[caption id="attachment_8641" align="alignnone" width="860"] 3. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 16–18 min. Låt dem kallna.[/caption]
[caption id="attachment_8642" align="alignnone" width="860"] 4. Glasyr: Blanda alla ingredienserna till glasyren i en skål. Anpassa mängden florsocker och vatten så att konsistensen blir lagom bredbar.[/caption]
[caption id="attachment_8643" align="alignnone" width="860"] 5. Bred ut glasyren över muffinsen och strö över kokos. Låt glasyren stelna.[/caption]