Bloggar Lindas Bakskola Lindas tips & fakta Okategoriserade

Skillnaden mellan olika jäsmedel

bakpulver

1. BAKPULVER
Jäsningsmedlet bakpulver består av en syra, en bas och stärkelse. När syran och basen förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden är en gas som ger luftbubblor i smeten, dvs ett luftigare bakverk.

2. BIKARBONAT
Bikarbonat består av natriumbikarbonat som även ingår i ett vanligt bakpulver. Skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver är att syra-delen saknas. Bikarbonat används oftast när man bakar med någon syrlig ingrediens, såsom lingon, filmjölk, gräddfil etc. Om ingen tillsats av syra sker så bildas ändå lite koldioxid (dvs kakan blir luftig) men inte lika effektivt som när man kombinerar bikarbonat med syrliga ingredienser.

Om man använder bikarbonat i stället för bakpulver i en vanlig sockerkaka så finns risk för en gröngråaktig missfärgning av kakan. Bikarbonat kan bytas ut mot bakpulver,  ½ tsk bikarbonat = 1 tsk bakpulver. Vår Bikarbonat finns i burkar á 100 g och 200 g.

3. HJORTHORNSSALT
Hjorthornessalt används ofta i Drömmar och Mandelkubbar. Namnet Hjorthornssalt kommer från att det förr utvanns då man hettade upp horn och klövar från hjortar. Ämnet man då fick fram, ammoniumvätekarbonat, fungerade som jäsmedel i kakor. När man bakar med hjorthornssalt kan det bildas en rest av ammoniak om man inte gräddar bakverket ordentligt. Det ger en bismak. När man öppnar ugnen efter gräddningen luktar det fränt av hjortuornssaltet, men det försvinner när bakverket kallnat. Recept med hjorthornssalt kan ersättas med bakpulver. ½ tsk hjorthornssalt motsvarar 1 tsk bakpulver. Resultatet blir dock inte exakt detsamma, man får inte den spröda konsistensen som hjorthornssalt ger.

Baka en saftig god sockerkaka med rivet äpple & kanel – klicka här för recept!
Baka en saftig god sockerkaka med rivet äpple & kanel – klicka här för recept!

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Nyttig bärsmoothie

Fräsch bärsmoothie – svalkande, mättande & god.

0

Pastellfärgade marshmallows

Fluffiga skumgodisar i läckra pastellfärger. Godare än köpta!

0

Havregrynsbröd utan mjöl

Saftiga, goda frallor bakade helt utan vanligt mjöl – istället innehåller de mixade havregryn.

0

Nyttiga dadel-kokosbollar utan socker

Ljuvligt goda kokosbollar med hackad sötmandel som är ett perfekt som snacks när du vill minska på sockret.

0

En lös deg ger ett luftigare bröd

Baka saftiga, luftiga och lätta bröd & bullar!

0

Sju sorters kakor – vilka är det egentligen?

Sju sorters kakor är ett känt begrepp, men vilka kakor handlar det om? Läs mer…

0

2 populära småkaksklassiker

Småkakor är lätt att baka och oerhört gott!

0

Lyckas med brödbaket – 2 enkla tips!

Två enkla, men viktiga tips som gör att du lyckas med brödet!

0

Hemgjorda Gorbys piroger

Fantastiskt goda, läckra piroger fyllda med ost & köttfärs! Mycket godare än de färdigköpta!

0