Varför misslyckas brödet ibland trots att receptet följs?
Skadad stärkelse i mjölet kan göra brödet misslyckat
Svar: Ibland blir bröden platta, trista och tråkiga trots att man följer receptet till punkt och pricka. Det kan bero på att stärkelsen i mjölet skadats vid malningen. Skadad stärkelse absorberar fem gånger så mycket vatten och förlorar sin gelatineringsförmåga (när degen får sin degiga konsistens). Det ger istället ett klistrigt, kompakt bröd.
Normalt brukar fem till nio procent av stärkelsen vara skadad efter malning, men har man otur kan en större mängd vara dålig och när stärkelsen suger upp för mycket vatten kan proteinerna i mjölet inte bilda gluten vilket är oerhört viktigt för att brödet ska bli saftigt och luftigt. Mjölet får också en sämre förmåga att hålla kvar vattnet om stärkelsen är skadad och blir då torrt mycket snabbare.
Av Linda Andersson
Jag har tagit fram en ugnsplåt/bakform som är helt perfekt att baka bröd, bullar och mjuka kakor i. Den har de perfekta måtten och jag kommer dela massor av bra recept som ni kan baka i denna form! Beställ gärna min suveräna form här – klicka här! Reklam för Lindas ugnsplåt. Beställ min nya bakplåt här! …
Fråga:Vilken skillnad på brödet gör det om man bakar med mjölk eller vatten? Svar: Ett bröd bakat med vatten får lite segare inkråm, något mer tuggmotstånd och lite större luftbubblor (t ex baguetter). Ett bröd bakat med mjölk får ett inkråm som är lite mjukare med mindre luftbubblor (t ex källarfranska).Båda är lika goda, tycker …