En lyxig, maffig chokladtårta som lika gärna skulle kunna ha köpts på ett finare konditori. Så enkel att baka och riktigt chokladig och god.
Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!
Ca 12 bitar
250 g smör
400 g mörk choklad
4 dl strösocker
2 krm salt
6 ägg
3 dl vetemjöl
Chokladganache
400 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i biten och smält chokladen i smöret. Stäng av värmen. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en långpanna, 22–35 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna i formen.
4. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad i en skål. Tillsätt vispgrädde och rör om till en slät chokladsmet.
5. Bred ut chokladsmeten över chokladbottnen. Låt den stelna i kylen. Servera med vispgrädde och bär.
Här hittar du fler goda kakrecept som är enkla att baka – klicka här!
Det här är min absoluta favorit att bjuda mina gäster på som tilltugg. Eller så njuter vi i familjen av tzatziki och rostade baguetter en vanlig vardagskväll när vi tittar på TV. Så himla gott, mysigt och enkelt att göra!
1 gurka
1000 Grekisk yoghurt 10% (eller Turkisk)
4 klyftor vitlök
salt
svartpeppar
olivolja
GÖR SÅ HÄR
Tillbehör: Skär en baguette i skivor och stek dem i olja i en stekpanna. Så enkelt och ljuvligt gott!
I stället för klassiska scones har jag bakat en limpa av samma deg. Den blir otroligt mjuk och god. Den innehåller bakpulver som jäsningsmedel och behöver inte jäsa före gräddningen.
Tips! Byta ut 2 dl vetemjöl mot rågmjöl eller grahamsmjöl. Blanda gärna i ½ dl blandade frön i degen.
Tips! Klassiska scones: Degen kan också delas i 9 bitar och formas till runda frallor. Grädda dem i 250 grader i ca 12–13 min, mitt i ugnen.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
1 st
1 msk bakpulver
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
3 dl filmjölk (eller mjölk)
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop det med mjölblandningen. Häll ner filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
2. Lägg degen i en limpform klädd med bakplåtspapper .
3. Strö lite vetemjöl över limpan.
4. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min. Ta upp de ur formen och låt den svalna på ett galler.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
Istället för att äta gröten i en tallrik med mjölk kan du grädda frallor och äta den med smör och ost! Ljuvligt gott – och nyttigt! Tillsätt inte bakpulvret innan gröten kallnat för om den fortfarande är varm börjar jäsningsprocessen direkt.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!
Nyttiga, supergoda frallor gjorda av endast havregrynsgröt!
Ca 9 st
6 dl havregryn
7 dl vatten
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader. Koka upp havregryn, vatten och salt till en gröt.
2. Spola upp kallvatten i diskhon. Ställ hela grötkastrullen i vattnet och låt gröten kallna.
3. Rör ner bakpulvret och bland ordentligt så det sprids ut i hela gröten.
4. Klicka ut den klippiga gröten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över havregryn.
5. Grädda frallorna mitt i ugnen i ca 16 min. Låt dem kallna på ett galler. Det är viktig att brödet kallnar helt innan ni skär itu frallorna.
Här hittar du fler goda, enkla brödrecept – klicka här!